ГЕРМАНИЈА ВОВЕДУВА ПОСЕБНА ДЕБИТНА КАРТИЧКА СО КОЈА ЌЕ ИМ ЈА КОНТРОЛИРА ПОТРОШУВАЧКАТА

Сојузните покраини на Германија, од кои некои самостојно воведоа такви потрошувачки картички, се залагаа за законодавство на национално ниво.

Германија во петокот го отвори патот за воведување специјална дебитна картичка која ограничува како и каде барателите на азил можат да ги трошат парите што ги добиваат, во пресврт кон построга мигрантска политика.

Трите парламентарни групи на коалициската влада на канцеларот Олаф Шолц се договорија за нацрт-законот што ќе оди на гласање во Долниот дом на парламентот, откако Зелените го поддржаа нацртот по неколкумесечни преговори.

Сојузните покраини на Германија, од кои некои самостојно воведоа такви потрошувачки картички, се залагаа за законодавство на национално ниво.

Картичката, дизајнирана да ги контролира средствата на барателите на азил и да спречи трансфер на пари во странство, долго време се дискутира како начин за намалување на паричните трошоци, за кои коалицискиот партнер Слободни демократи (ФДП) веруваат дека ги мотивираат мигрантите да дојдат во Германија.

Канцеларот Шолц и неговите социјалдемократи (СПД) се обидуваат да го намалат бројот на баратели на азил со цел да ја намалат поддршката од гласачите за екстремно десничарската Алтернатива за Германија (АфД).

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија