Германија го легализира канабисот, дозволувајќи поседување до 25 грама и одгледување до три растенија за лична употреба. Паметно или не?

Германија се приклучи на листата на земји кои го легализираа канабисот за лична употреба. Парламентот на земјата усвои закон со кој ќе се легализира одгледувањето и консумирањето на ограничена количина на дрога.

Како резултат на тоа, пушењето канабис на многу јавни места ќе биде легално од 1 април. Одлуката е донесена во обид да се регулира однесувањето на 4,5 милиони Германци кои се проценува дека ја користат.

Според предлозите донесени од владејачката трипартиска коалиција на канцеларот Олаф Шолц, ќе се легализира одгледувањето до три растенија за приватна потрошувачка и поседување до 25 грама канабис. Во меѓувреме, поголемо, но сепак некомерцијално производство на канабис ќе биде дозволено за членовите на таканаречените канабис клубови. Овие клубови нема да имаат повеќе од 500 членови, од кои сите ќе треба да бидат полнолетни и само членовите на клубот ќе смеат да го консумираат нивниот производ – овој дел од законот ќе започне на 1 јули.

Министерот за здравство Карл Лаутербах рече: „Целта е да се сузбие црниот пазар и криминалот поврзан со дрога, да се намали количината на зделки и да се намали бројот на корисници“.

Овој потег ја направи Германија деветта земја што ја легализираше рекреативната употреба на дрога – таа е исто така легална во некои јурисдикции во САД и Австралија. Многу повеќе земји ја дозволуваат медицинската употреба како лекови против болки, што е практика која Германија планира да ја регулира со посебен закон.

Важно е да се напомене дека канабисот ќе остане нелегален за малолетниците и многу ограничен за младите возрасни – неговото конзумирање во близина на училишта и игралишта ќе биде нелегално.

„Ова ограничување е неопходно затоа што канабисот е особено штетен за мозокот кој се уште расте“, додаде Лаутербах.

„Никој не треба погрешно да го разбере овој закон: консумацијата на канабис се легализира, но тоа не значи дека не е опасно“.
Сепак, дебатата за тоа дали да се декриминализира канабисот со години беснее во Германија. Канабисот е најкористената нелегална дрога во светот и неговата употреба во Германија е зголемена во последниве години и покрај сегашните закони кои го забрануваат.

Бројот на возрасни лица во Германија на возраст меѓу 18 и 25 години кои консумирале канабис барем еднаш се зголемил речиси двојно во 2021 година од претходната деценија на 25%, според Министерството за здравство.

Опозициските конзервативци се против новите правила, за кои велат дека се премногу комплицирани за властите да ги спроведат и може да доведат до поголема потрошувачка.

Пратеникот на демохристијаните, Тино Сорге, рече: „Наместо да ги штити децата и младите, коалицијата се однесува како државен дилер на дрога“.

Дополнително, некои експерти се сомневаат дека новите регулативи ќе имаат големо влијание врз справувањето, бидејќи оние кои не се подготвени да одгледуваат сопствен канабис или да се приклучат на клуб за канабис можеби сè уште претпочитаат да ја купат дрогата.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија