Германија ја легализира марихуаната !

Германија планира да го легализира поседувањето на мали количини канабис за рекреативна употреба, како и неговата продажба и производство

Според предлогот што денеска го договори кабинетот, поседувањето до 1 грам од супстанцијата ќе стане легално, рече министерот за здравство Карл Лаутербах.

На возрасните ќе им биде дозволено да купуваат канабис од амбуланти, на луѓето ќе им биде дозволено да одгледуваат до три растенија дома, а на земјоделците ќе им биде дозволено да го одгледуваат за продажба.

Сепак, планот се соочува со повеќе пречки пред да стапи на сила, вклучително и одобрување од судовите на ЕУ за да се уверат дека сѐ е во согласност со европското право.
Ако Брисел го крене палецот, тогаш плановите ќе се вратат во Германија за парламентарна дебата, која можеби ќе дојде до 2024 година.

Но, фактот дека дури и се дискутира претставува голема промена од сегашните германски закони кои го дозволуваат тоа само за медицинска употреба и тоа само за смртно болните.

Г-дин Лаутербах го опиша планот како создавање „најлиберална легализација на канабисот во Европа“, а истовремено и градење „најрегулиран пазар“. Се надеваме дека тоа ќе создаде модел што ќе можат да го следат и другите европски држави, додаде г-дин Лаутербах.

Се смета дека планот ќе го забрани увозот на канабис – што значи дека растенијата што се консумираат во Германија ќе треба да се одгледуваат во Германија и ќе забрани рекламирање.

Марихуаната што се продава во амбуланти или аптеки ќе биде ограничена на содржина на „THC“ од не повеќе од 15 проценти, со ограничување од 10 проценти за клиенти на возраст од 18 до 21 година.

А продавниците ќе мора да бидат лоцирани подалеку од училишта, детски установи или младински клубови.

Легализирањето на контролираната продажба на канабис е една од серијата реформи наведени во минатогодишниот коалициски договор меѓу трите социјално либерални партии кои ја сочинуваат владата на канцеларот Олаф Шолц.

Тие рекоа дека планот ќе обезбеди контрола на квалитетот, а истовремено ќе ги заштити младите луѓе и се согласија дека „социјалните ефекти“ од новата легислатива ќе бидат испитани по четири години.

Во другите планови за либерализација, владата го отстрани делот од германскиот кривичен законик со кој беше забрането лекарите да даваат информации за процедурите за абортус.

Исто така, сака да го олесни патот до германското државјанство, да ги укине ограничувањата за двојното државјанство и да ја намали минималната возраст за гласање на националните и европските избори од 18 на 16 години.

Владата, исто така, се надева дека ќе ја укине 40-годишната легислатива која бара од транссексуалците да добијат психолошка проценка и судска одлука пред официјално да го променат полот, процес кој често вклучува интимни прашања.

Тој треба да биде заменет со нов „закон за самоопределување“.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија