Грција ПОД ДРВО И КАМЕН бара работна сила за летово: Се воведуваат олеснувања, а еве што се бара и колкави се платите

Грција се подготвува за одлична туристичка сезона, која во најавата би можела и да ја надмине минатогодишната. Сепак – има проблем. Во туристичкиот сектор нема доволно работна сила да го покрие.

Така, на страниците кои ги собираат љубителите на Грција, се почесто се зборува за новата регулатива на Владата на Грција за вработување на работна сила од земји надвор од Европската унија за време на туристичката сезона.

Помалку комплицирана процедура

„Законот е стар, само што неодамна беше изменет со зголемување на дозволите за работа во туризмот и земјоделството и наводно полесна и побрза процедура“, изјави администраторката на групата Грчка инфо, која ги сподели деталите на изменетиот закон за членови заинтересирани да најдат работа во Грција.

Како што појасни таа во коментарите, до сега бројот на дозволи за работници надвор од ЕУ бил мизерен, а процедурата и документацијата биле многу комплицирани и долго се чекало. Сега е утврден максималниот број на дозволи за престој за државјани на земји кои не се членки на ЕУ за работа во Грција за 2023 и 2024 година – 167.925 дозволи, а луѓето надвор од ЕУ кои сакаат да работат во туризмот треба да можат полесно да најдат работа, и брзо и безбедно во Грција.

„За работниците кои не се членки на ЕУ, важи истата рамка која ги регулира работните односи на грчките/европските работници (плата, минимална плата, работно време, здравствена заштита итн.). Дополнително, работодавачите мора да им обезбедат сместување на сезонските работници за нивниот престој (а недостатокот на сместување и високите цени за сместување се токму еден од централните проблеми зошто Грците ги одбиваат овие работни места)“, се забележува.

Сепак, излегува дека ова не е единствената причина што Грците навистина не сакаат да работат сезонска работа во Грција – платите се важен фактор, а тие исто така би можеле да ги поколебаат работниците од соседството кои биле привлечени од идејата за сезонска работа на море.

Колкави се платите на сезонските работници таму

„Друга причина зошто Грција бара толку многу работници од земји кои не се членки на ЕУ оваа година е тоа што Грците и другите работници од Европската унија не сакаат да работат во Грција и да одат на работа во други земји на ЕУ бидејќи во Шпанија нивната плата е 1.600 евра за 5 дена работна недела, 8 часа дневно и тоа строго се почитува. Додека се во Грција ќе добијат 900-1.000 евра, за 14 часа работа дневно и 30 дена месечно“, објаснува Наташа Ка, привлекувајќи внимание на најбараните професии.

„Минатата година има недостиг од чистачи (7.360), келнери (5.164), помошници (3.883) и рецепционери (3.460). Потоа следат шанкерите (2.729), вработените на машините за миење садови (2.866) и техничката поддршка (2.054). Специјалитет со најголем процентуален недостаток во однос на проектираните позиции е сомелиер (361), потоа извршен директор за односи со гости (1.083), помошник градинар (489) и помошник рецепционер (1.393)“.

Таа наведе и неколку примери за платите што се нудат во огласите – собарка може да добие 800-1300 евра, спасител на базен 1100 евра, келнер или шанкер 1600-1700 евра, рецепционер 1200-1400 евра, искусен готвач 2500- 2600 евра…

Но, прашање е како сето тоа ќе се одвива во пракса – она ​​што засега е познато е што треба да направи работодавачот во Грција доколку сака да вработи работници од Македонија.

Постапка за работодавците

„Работодавачот треба да поднесе онлајн апликација до Министерството за имиграција и азил, во која ќе го наведе бројот на работни места, националноста на граѓаните кои не се членки на ЕУ, секторот (дали се работи за градежништво, угостителство, туризам, земјоделство итн.) и периодот на вработување. Некои придружни документи се приложени кон барањето.

Актот за одобрение за вработување се испраќа до работодавачот по е-пошта, заедно со договорот за вработување потпишан од работодавачот и надлежниот грчки конзуларен орган. Доколку се работи за работници од Македонија, по пошта се испраќа до конзулатот во Скопје.

Надлежниот грчки конзулат потоа ги повикува заинтересираните државјани на Македонија, за кои е издаден акт за одобрение, да влезат во Грција заради вработување. Заинтересираните мора лично да се пријават во конзулатот за да го потпишат соодветниот договор за вработување и да издадат национална работна виза за влез“, пишува на страницата Грција инфо.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија