Дали Германија е ветената земја? Се повеќе работници се жалат дека не е!

Германија со години важи за една од најпосакуваните земји за работа. Сепак, колку се задоволни вработените во Германија? Новото издание на истражувањето на Галуп за европскиот пазар на труд покажува: Сè помалку !, пренесува германската новинска агенција .

Денес, помалку од половина, само 45 отсто од работниците во Германија се задоволни и оптимисти. Само од минатата година процентот на незадоволни порасна за 8 проценти.

Според уделот на задоволни работници, Германија сега е само 20-та во Европа. Финска е прва со 83 отсто задоволни вработени, пред Данска и Исланд со 77 и 76 отсто.

Германските работници особено се жалат на стрес – иако уделот на луѓето со ова тврдење е намален за еден процент од пред една година, со 41 процент се уште е во горната третина од европската табела.

За споредба: 35 отсто од вработените во Австрија и 30 отсто во Швајцарија се жалат на стрес.

„Миксот на намаленото задоволство од животот и континуираниот натпросечен стрес сугерира дека испитаниците во Германија чувствуваат дека не можат да контролираат многу фактори кои влијаат на нивниот живот“, рече директорот на Галуп за Европа, Блискиот Исток и Африка, Марко Нинк.

Европските податоци покажуваат и дека чувството на задоволство кај вработените без емоционална поврзаност со работодавачот е поретко отколку кај оние кои ја чувствуваат таа поврзаност, во сооднос од 34 спрема 58 проценти.

„Вработените ширум светот сакаат да бидат третирани како луѓе, а не како ресурс“, вели Нинк.

Глобалните податоци покажуваат дека , во споредба со другите светски региони, работниците во Европа покажуваат најнизок степен на емоционална поврзаност со компанијата во која работат – 13 отсто, со глобален просек од 23 отсто.

Од друга страна, во самата Германија оваа вредност е на 15 отсто, пред Австрија и Швајцарија со 10 и девет отсто.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија