И во Германија не цветаат цвеќиња. Читателка ни открива за нејзиниот живот во Германија

Работниците често мораат да работат две работни места за да преживеат, особено кога се работи за неквалификувани работници, а сега се чини дека овој тренд полека се прелева и во Европа. Покрај тоа што Германците се жалат на платите, за Емигрико зборува и Матеа која не е сигурна дали сака засекогаш да остане во Германија.

Последните податоци покажуваат дека во Германија над 3,5 милиони луѓе работат повеќе работни места, што е двојно повеќе од пред 20 години.

Генералниот секретар на синдикатот Верди, Филип Шуман, предупредува дека Германија може да стане земја на ниски плати.

Постојано некои даноци

„Со загарантирана саатница од дванаесет евра и 42-часовна работна недела, можете да заработите нешто помалку од 2.200 евра бруто. Ова е само околу 60 отсто од просечниот приход во Германија и не е доволно за живот“, предупредува Шуман.

Многу Македонци кои заминале во Германија се грубо изненадени кога ќе видат дека нивната плата, за која мислеле дека ќе биде повеќе од 2.000 евра, на крајот паѓа на само 1.500. Имено, во Германија кога барате работа, работодавачот ќе ви понуди бруто плата, а дури потоа се одбиваат придонеси за пензиско и здравствено осигурување, данок на доход, црковен данок. Има многу фактори кои треба да се земат предвид.

„Кога дојдов во Германија најмногу ме изненади данокот за солидарност од 5,5 проценти. Пред да дојдам да работам овде, никој не ми спомна такво нешто. Подоцна открив дека тоа е данок што беше воведен за Источна Германија побрзо да го достигне стандардот на Западот. Сега малку се зборува за тоа како ќе се укине, но никој уште ништо конкретно не кажал“, ни раскажува 27-годишниот Матеа, кој пред четири години замина во Германија, а сега работи во фабрика за пластика во Баварија.

„Во Македонија не можев да најдам работа која би била повеќе од 18 000 денари. Кога заминаа моите двајца роднини, и јас собрав храброст и ги спакував куферите“, вели таа.

Покрај данокот за солидарност, по пристигнувањето во Германија, Матеа има и црковен данок кој во зависност од црквата во која членувате е меѓу 8 и 9 проценти.

Морам да признаам дека не плаќам, реков дека сум атеист“, вели оваа девојка.

Иако вели дека подобро и е во Германија отколку во Македонија, Матеа не е сигурна дали ќе остане таму.

„Голем дел од мојата плата оди на даноци, а тоа е само затоа што сум сама и немам деца, па затоа сум во првата даночна група. Многу мои пријатели кои дојдоа од Македонија брзо решија да се венчаат, само за да плаќаат помал данок“, вели таа.

Работи две работни места

За себе вели дека е од оние луѓе кои мораат да работат две работни места, но исто така вели дека тоа секогаш и бил план.

„Кога првпат дојдов, планот беше да работам десет години и да вложам што е можно повеќе во заштеди, за по враќањето да купам стан или куќа во Македонија без заем. Во текот на неделата работам во фабрика, а за викенди работам како помошник готвач во ресторан. Само од тоа плаќам кирија и комуналии, па ми останува многу. И јас живеам со двајца роднини во станот, така што трошоците ми се многу помали отколку кога би живеела сама. На овој начин можам да издвојам илјада евра секој месец, што никогаш не би можел да го направам во Македонија“, објаснува таа.

Вели дека штеди и на храна бидејќи цените во Германија се многу поевтини отколку во Македонија.

„Пазарувам во Лидл и Алди, внимавам на промоции и секогаш готвам. Германците ретко земаат зготвен оброк на работа, додека ние девојките кои дојдовме од Македонија го правиме сето тоа. Морам да признаам дека сум шокирана секогаш кога се враќам во Македонија и гледам колку е поскапо од Германија“, вели таа.

Милиони Германци во сиромаштија

Германските синдикати велат дека минималната саатница наместо сегашните 12 евра треба да биде од 17 до 18 евра, доколку политичарите не сакаат на Германија да и се случи американското сценарио каде луѓето работат по две до три работни места дневно за да преживеат.

Последните податоци покажуваат дека во Германија речиси 17 отсто од населението или повеќе од 14 милиони граѓани се погодени од сиромаштија, а оваа бројка се уште расте поради инфлацијата.

„Тоа е добро за мене бидејќи треба само да се грижам за себе и живеам во стан каде што киријата ми е релативно ниска во споредба со другите што ги познавам. Да имав семејство и да работам во зависност од распоредот на училиште и градинка, веројатно и јас ќе имав проблеми“, заклучува Матеа.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија