Како да купите автомобил во Германија

Штом сте дошле на оваа статија мислам дека сте решиле да купите автомобил во Германија. Платата во Германија тоа го дозволува, стандардот е секако добар, но треба да бидеме внимателни како го купуваме автомобилот.

Во овој текст ќе ви објаснам како купувате возило во Германија и што ви треба по купувањето возило, било да е половно или ново.

Страници за автомобили во Германија

Најдобрите места за барање користен автомобил во Германија се eBay Kleineanzeigen и mobile.de Овие две страници навистина нудат многу можности да го најдете вашиот автомобил од соништата.

Исто така, во групите на Фејсбук може да најдете некои луѓе кои нудат користени автомобили од автосалони, имајте во предвид дека тие автоматски ви нудат кредит за автомобилот, кој честопати е со ниска премија за првите 3 години, а потоа ве пречекува студен туш кога ќе треба да го платите остатокот одеднаш!

Проверете дали возилото е регистрирано

Ако случајно купувате автомобил приватно и нема документи за регистрација, скоро е невозможно да го регистрирате тој автомобил.

Ако шофер кога ќе биде запрен од полиција рече дека ги изгубил документите, тогаш тоа возило полицијата го смета за украдено или долго време невозено.

Ако сопственикот го одјавил возилото (Abgemeldet), не можете да го тестирате возилото. Во овој случај ќе ви требаат привремени таблички (Kurzzeit Kennzeichnen)

TÜV

Технички преглед или TÜV во Германија се прави на секои 2 години. Таквиот преглед е исто така наречен Hauptuntersuchung.

Станиците што вршат инспекции се сертифицирани од DEKRA, TÜV или KÜS. Цената е околу 100 €

Постарите возила се поевтини бидејќи е потешко да се помине инспекцијата, а оние што не се регистрирани се многу поевтини и не е препорачливо да купите такво возило, бидејќи поправките ќе ве чинат многу додека возилото не помине

Umwelt-Plakette е зелена налепница на возилото што докажува дека возилото има многу малку CO2, а таквите возила можат да се возат во еколошките зони што постојат во поголемите градови.

Кои се трошоците за автомобил

Имајте предвид дека кога земате автомобил, мора да платите осигурување за автомобилот (Kfz-versicherung), одржување, данок на автомобил во Германија, паркинг и гориво.

Возилата со ознака für Bastler се оние што можат да се користат само за делови, бидејќи имаат сериозни механички потешкотии.

Купување автомобил во автосалон

Кога станува збор за купување автомобил во автосалон, тоа е дефинитивно подобра опција за вас доколку сакате безбедност и квалитет, но ќе мора да дадете повеќе пари за тоа.

Претежно големите куќи имаат свои банки кои можат автоматски да ви понудат заем, закуп или можете да го платите вашиот автомобил во готово.

Кредит за автомобил

Што се однесува до кредитите за автомобили и воопшто да се добие заем во Германија, банките обично даваат заеми во готовина без премногу прашања во износ до 50.000 €. Веројатно сте виделе дека многу банки бараат 1 до 3 платни листи за да ја проверат вашата ликвидност.

Иако е доволно само банката да ви одобри заем, честопати ќе се случи вашата каматна стапка да биде доста висока. Затоа, најдобро е да бидете сигурни дека имате 6 платни списоци во иста компанија, така што банката знае дека имате релативно сигурен приход и голема веројатност дека ќе го вратите заемот.

Како да проверите половен автомобил во Германија?

Ова е една голема новост што ја научив кога отидов со еден пријател да купам автомобил во Германија. Откако стигнавме до продавницата за автомобили, побаравме документи од автомобилот. Бидејќи сакавме да се увериме дека возилото е точно и дали информациите во брошурата се точни, ја искористивме страницата carVertical. Преку неа, едноставно внесувате број на шасија и за помалку од 30 € ги добивате сите потребни информации за вашето возило.

Малата количина на податоци што недостасуваат во историјата на возилото може да коштаат илјадници евра за поправки. Исто така, тој не сакаше да управува со возило што не го знае, бидејќи тоа е ризик што никој не може да си го дозволи.

Со апликацијата, буквално ги добивме сите информации за возилото за една минута, совети што да бараме на одреден модел, како и општи совети за тоа како да го проверите автомобилот.

За некој што нема искуство како автомеханичар и кој нема пријатели да одат со него, ова е повеќе од добра препорака.

За помалку од 30 евра, научивме сè за возилото, а исто така бевме во можност да ги поминеме сите потенцијални дефекти што моделот може да ги има со продавачот.

Што ви треба кога купувате автомобил

Во моментот кога ќе одлучите да купите автомобил, можете да платите во готово или преку банкарска сметка во Германија. Документите што ви се потребни се:

 • Договор (Kaufvertrag) – содржи основни информации за автомобилот и неговата состојба. Опишува можни оштетувања. Најдобро е да побарате договор што изгледа вака
 • потврда за регистрација 1 дел (Zulassungsbescheinigung Teil 1) – овој документ може да се смести во вашиот паричник кога ќе го преклопите и секогаш мора да го имате со вас
 • потврда за регистрација 2 дел (Zulassungsbescheinigung Teil 2) – овој документ оставете го дома, не мора да го имате во вашиот автомобил

Уште неколку работи што треба да ги добиете се:

 • евиденција за одржување – во Германија, луѓето сакаат да водат сметка за секоја промена на маслото, проверка и поправка. Значи, вие сте сигурни дека возилото е добро одржувано
 • сите клучеви од возилото
 • прирачник за сопственикот – ако имате среќа, можете да добиете и прирачник за сервис, за да можете сами да се обидете да го поправите возилото

Откако ќе го купите автомобилот, мора да се погрижите за регистрација и осигурување, освен ако возилото е сè уште осигурено и регистрирано, каде што дилерот може да ви дозволи да го возите дома и да ги вратите регистарските таблички.

Набавете еVB број

Тој број го добивате кога ќе побарате понуда од осигурување. Тие треба да ви го испратат, за да можете да го регистрирате вашето домашно милениче од лим 🙂 .

Пополнете ја документацијата

Инспекцијата на Kfz-Zulassungsstelle е суштински дел по купувањето автомобил во Германија. Таму мора да донесете пополнет формулар за регистрација (го имате тука – така направете го тоа дома). Исто така, мора да дозволите да ви наплаќаат за даноци за регистрација од вашата банкарска картичка. Образецот е тука.

Регистрирајте го вашиот автомобил во Германија

Регистрацијата можете да ја направите на лице место или преку една од услугите за регистрација. Мора да закажете термин за на лице место и да донесете:

 • стара регистрација (ако не е ваше прво возило, новите таблички чинат околу 15 €, а ако е прво тогаш просекот е околу 28 €)
 • личен карта или пасош
 • потврда за престој (Meldebescheinigung)
 • 2 пополнети обрасци споменати погоре
 • вашиот eVB број што го добивте од осигурување

Сметајте дека треба да платите котизација од 20 до 40 €, во зависност од местота каде регистрирате.

Друг начин е преку услуги за регистрација, како што е  Kroschke. Вие им испраќате документи онлајн, и тие ја прават регистрацијата за вас. Постапката трае 5 минути онлајн, важно е да ги подготвите и фотографирате документите и очекувајте ги таблиците на вашата домашна адреса во рок од 3 дена. Еве ги деталите: Постапка Kroschke.

Услугата е поскапа од тоа да одите лично, и ова го препорачувам за луѓе кои не сакаат да чекаат лично, затоа што сакаат да можат да возат веднаш (сегашната цена е 139 €; февруари 2021 година). Исто така, ако земете автомобил од препродавач, тие често прават регистрација за вас за околу 100 €.

Пронајдете го вистинското осигурување

Осигурувањето за автомобили во Германија е многу важна тема, бидејќи со избирање на вистинско осигурување можете да заштедите многу пари.

Најдобро е да користите страници за споредба на цени, кои ви нудат сè што ви треба за да можете да се снајдете со осигурувањето. Едно од овие е „Tarifcheck“, па погледнете како функционира тука – осигурување за автомобил „Тарифчек“

Добрата работа е што секогаш можете да го промените осигурувањето за автомобил на крајот на годината. Важно е само да го откажете осигурувањето до 30 ноември, бидејќи ако не го сторите тоа, вашето осигурување автоматски ќе се продолжи за уште една година. Освен ако не го продадете автомобилот. Потоа можете веднаш да го откажете осигурувањето.

Се надевам дека успеавте да ги фатите сите детали за купување автомобил во Германија. Ако случајно заборавите, секогаш можете да се вратите на Емигрико да ја погледнете check-листата за да бидете сигурни дека ги имате сите документи.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија