Муслиманите во Германија повикуваат на решителен став во однос на омразата против исламот

Централниот совет на муслиманите во Германија ја повикува германската влада да се бори против антиисламските и антимуслиманските акти.

Муслиманската заедница во Германија повика на поодлучен став против анти-исламскиот расизам, велејќи дека муслиманите продолжуваат да доживуваат предрасуди, злосторства од омраза и дискриминација во нивниот секојдневен живот. 

„Годишнината од нападите во џамијата Крајстчерч болно не потсетува дека поттикнувањето предрасуди и омраза против муслиманите не застанува само на зборови, туку тие можат да се спроведат на дело“, рече претседателот на Централниот совет на муслиманите во Германија во изјавата во средата. 

„Ова, исто така, јасно покажува дека мораме да заземеме многу порешителен став против исламофобијата во нашето општество, дури и ако понекогаш лицемерно се прикажува како критика на исламот“, рече Ајман Мазиек. 

На 15 март 2019 година, австралиски бел супремацист застрела 51 муслимански верник и рани 40 други во две џамии во Крајстчерч, Нов Зеланд. Минатата година ОН го прогласија 15 март за Меѓународен ден за борба против исламофобијата. 

Расте омразата против исламот

Мазиек ја повика германската влада да преземе конкретни чекори за решавање на проблемот и го повтори барањето на муслиманската заедница да назначи комесар за борба против антиисламскиот расизам. 

Германија беше сведок на растечки расизам и антиисламска омраза во последниве години, поттикнати од пропагандата на екстремно десничарските групи и партии, кои ја искористија бегалската криза и се обидоа да поттикнат страв од имигрантите. 

Властите регистрирале најмалку 272 антиисламски злосторства во 2022 година, вклучително и вербални и физички напади, заканувачки писма и подметнати пожари насочени кон џамии. 

Земја со над 84 милиони жители, Германија има втора по големина муслиманска популација во Западна Европа по Франција. Тоа е дом на речиси пет милиони муслимани, според официјалните податоци.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија