Не е сеедно каде сте во Германија, и тоа како е важно! Разлика во саатнината е дури 15 проценти!

Дури и 33 години по повторното обединување, работниците од Источна Германија имаат, во просек, 15 отсто помалку саатни плати од вработените на Запад.

Главната причина се разликите во економската структура, соопшти денеска дрезденскиот огранок на Институтот за економски истражувања од Минхен.

– Многу луѓе во источна Германија работат во индустрии каде што платите се ниски, а големите компании кои добро плаќаат речиси воопшто не се застапени овде – изјави Јаник Науерт од гранката на ИФО во Дрезден.

Според Јоаким Рагниц, ова е причината зошто проширувањето на колективните договори на повеќе компании не прави малку за намалување на јазот во платите меѓу Источна и Западна Германија.

– Останува да се види дали неодамнешното пристигнување на Тесла и други големи компании во источна Германија може долгорочно да го затвори јазот во платите – смета Рагниц.

Во 2022 година работниците во западна Германија заработувале во просек по 31,40 евра на час, а вработените во источна Германија (освен Берлин) – само 26,60 евра на час.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија