Подстанарски права во Германија

Многу странци во Германија живеат како подстанари. Тоа е најдобро особено за оние кои остануваат кратко, но со тоа доаѓаат и ризици.

Ако штотуку сте се преселиле во земјата како млад вработен, честопати се вселувате во соба во Wohngemeinschaft (WG или заеднички стан) како прв чекор додека не се снајдете. Тука најчесто потпишувате поддоговор (Untermietvertrag) со главниот станар (Hauptmieter), а не директно со сопственикот.

Да бидам јасен – ако лично не сте потпишале договор со сопственикот (или со Hausverwaltung), вие сте подстанар.

Други одлучуваат дека сакаат опремен стан – и на начинот на кој функционираат работите во Германија – тоа обично значи изнајмување стан на некој надвор од државата за една или две години.

Подзакуп

Подзакупот е погоден: можете да најдете соба релативно брзо и не треба да поминувате низ сложена документација за да докажете дека вашите финансии се во ред.

Сепак, подзакупот може да ве направи поранливи желбите на главниот станар или сопственикот.

Еве што треба да знаете за да избегнете стрес.

Потпишување договор

Законски, не мора да потпишувате договор како подстанар – се рачуна и вербалниот договор. Сепак, деталите се важни, па здруженијата на станари силно ве охрабруваат да го „ставите“ договорот на хартија.

Главниот станар најверојатно ќе преземе стандарден образец од интернет. Овие договори обично се прилично тенки на детали, ја содржат само адресата на живеалиштето и деталите од известувањето за откажување на договорот.

Пред потпишување на договорот, препорачливо е да се праша дали главниот станар добил дозвола од сопственикот да ја изнајми просторијата. Ако не ја добиле оваа дозвола, а сопственикот дознае, тие имаат право веднаш да го откажат оригиналниот договор – што значи дека ќе завршите на улица со сите ваши работи пред да знаете.

Од ваша страна, со наместен стан треба да се погрижите машините за перење, машините за миење садови и сл. да се наведени во договорот и да се вметне клаузула дека се во исправна состојба.

Износ на киријата

Многу необично со оглед на тоа како се регулираат кириите во Германија но главниот станр може да ви наплати што сака за кирија. Затоа, важно е прво да дознаете која е типичната цена за изнајмување во областа каде што престојувате.

Ако бараат износ што изгледа превисоко за станот во кој се вселувате, веројатно е најдобро да го напуштите. Кој знае какви други изненадувања ве очекуваат?

Одговорности на главниот станар

Што и да се случи, главниот станар е одговорен за штетата на станот – тие се оние кои имаат правен договор со вистинскиот сопственик и се одговорни за имотната штета. Ова значи дека Hauptmieter може да бара да имате осигурување од одговорност (Haftpflichtversicherung) пред да го потпише договорот со вас.

Главниот станар мора да се погрижи просторијата во која се вселувате да е во состојбата наведена во договорот. Секоја клаузула вметната во договорот со која се обидува да ги отстрани од оваа одговорност е законски неважечка.

Ако откриете дека нешто не работи – на пример, машината за перење е расипана – имате право да платите само дел од киријата додека не се поправи. Со други зборови: главниот станар е одговорен за одржување на станот, а не вие.

На главниот станар, исто така, не му е дозволено да го раскине договорот со сопственикот ако тоа би го прекршило договорот со вас. Исто така, не смее да се обидува да го испровоцира сопственикот да го откаже договорот со тоа што не ја плаќа киријата. Ако сте избркани затоа што главниот станар не бил во тек со плаќањата, тогаш тие се законски обврзани да ги покријат трошоците за преселба.

Одржување на топлина во зима

Главниот сопственик мора да обезбеди греење помеѓу октомври и април. Доколку во вашата куќа/стан не е обезбедено греење, имате право да платите намалена кирија на главниот станар додека не се реши проблемот. Главниот станар потоа сам треба да го реши проблемот со сопственикот.

Откажување на договорот

Тоа е она што предизвикува најмногу конфликти. Што ако од која било причина главниот подстанар одлучи дека повеќе не сака да живеете во станот? Што и да кажат, не можат да те избркаат преку ноќ.

Точната должина на периодот на известување (Kündigungsfrist) зависи од видот на собата што ја изнајмувате.

Дали собата беше празна кога се преселивте? Тоа значи дека имате прилично силни права. Вие самите мора да го известите главниот подстанар три месеци пред – и мора да го известите до третиот ден во месецот. На пример, ако ги известите до 3 јуни, вие сте обврзани со договорот до 31 август.

За празна соба, главниот подстанар мора да ве извести шест месеци ако нема добри причини да го откаже договорот – т.е. сте ја прекршиле вашата страна од договорот. И ако сте живееле таму повеќе од пет години, тој период на известување е уште подолг.

За наместените станови отказниот рок е многу пократок. Двете страни можат да дадат известување од само две недели – и не треба да дадат никаква причина.

Преземање на договор

Замислете го ова: изнајмувате совршен стан со поглед на градот, а главниот станар одлучува дека повеќе не сака да живее таму. Совршено како што мислите – можете да го преземете и да го имате за себе. Па, за жал, вашите соништа може да бидат уништени од реалноста.

Живеењето во стан како подстанар не ви дава никакви привилегии кога станува збор за преземање на договорот. До моментот кога ќе ви го дадат потребниот отказен рок, вашето време истекува. Законски, никогаш не сте имале врска со сопственикот на станот, па тие немаат никакви законски обврски кон вас.

Значи, ако сопственикот сака сите да се иселат за да можат да најдат нови станари со зголемена кирија, тие имаат целосно право да го сторат тоа.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија