Пресметајте го вашиот подзнак во хороскоп

Подзнакот е сè попопуларен кај нас, а да го најдете својот подзнак можете да го направите самостојно, тврдат астролозите.

Во астрологијата, таканаречениот Сончев знак, знакот на вашето раѓање, сè уште е на врвот на популарноста.
Овен, Бик, Близнаци или некој друг знак во хороскопот дефинитивно ви даваат некои основни карактерни црти и тенденции.

Веројатно на второто место по важност во картата на раѓање е подзнакот или асцендентот, додека третиот е вашиот знак на Месечината. Зборот потекнува од зборот „ascendent“ или „ascendere“ и значи „да се искачите“.
Во англискиот јазик се среќаваме и со формата на зборот „ascendant“. Речникот на Вебстер го опишува како „состојба или позиција на доминантно значење или сила“.

Што е подзнак во хороскопот ?

ASCENDENT или како што ние го нарекуваме „подзнак“, е алатка за додавање нова боја на нашата астролошка слика, призма низ која душата би сакала да ги проектира квалитетите на Сонцето.

Изразувањето на сопствената личност може да се контролира со психа, емоции и ментална сила, но може да постои и како комбинација од сите три елементи. Урамнотежената личност е избалансирана на таа основа.

Ако Сонцето е нашата душа и личност, а Месечината во хороскопот ги претставува срцето и чувствата, тогаш ascendent е изгледот, нашето тело и лице, однесувањето и сликата што би сакале другите да ја видат за нас.

Во суштина, и од технички аспект, подзнак е хороскопски знак кој бил на исток во моментот на раѓање.

Многу е важно да се анализира зошто човекот ги покажува оние особини кои можеби не се типични за неговиот главен хороскопски знак, зошто изгледа така или се однесува на одреден начин во непознато општество.

Знакот кажува повеќе за тоа што би сакале да бидеме отколку за тоа што навистина сме внатре. Зборува за нашите планови, животни сектори – одредување на положбата на сите други важни полиња од хороскопот.

Одреди самостојно

Одредете го подзнакот користејќи ги табелите подолу. Оваа табела со подзнаци ќе работи само за луѓе родени во земји што користат средноевропско време.

Треба да го знаете точното време на раѓање и датумот на раѓање. ПРИМЕР: Ако сте родени наутро во 7:40 часот на 14 МАРТ, најдете го месецот МАРТ во табелата и земете ја неговата втора колона 11-20 (од 11 до 20 март).

Сега пронајдете го временскиот интервал (во овој случај е од 7:15 до 7:50), па вие сте во подзнакот ОВЕН. Табелата на подзнаци во хороскопот не секогаш ќе може да обезбеди 100% точност.

Причината е што не ги зема сите релевантни податоци (на пример географската ширина и должина на местото на раѓање, имајте го ова на ум при пресметувањето).

За некои луѓе, времето на раѓање ќе биде помеѓу 2 интервали (на пр. 5 март во 11:25 часот, тогаш не може точно да се одреди со помош на табелата знакот Близнаци или Рак), но според некоја логика, тоа е поблиску до, да речеме, Близнаци.

Табела за подзнаци во хороскопот

Сè што треба да знаете

Подзнак (Ascendant-symbol.png, Asc или As) е хороскопски знак и степен што се издига на источниот хоризонт во одредено време и место.

Според астролошката теорија, небесните појави ја рефлектираат или одредуваат човековата активност според принципот „како горе, така долу“. Така, астролозите веруваат дека потсвеста ја означува будната свест на човекот, на ист начин како што појавувањето на Сонцето на источниот хоризонт ја означува зората на новиот ден.

Бидејќи подзнакот е специфичен за одредено време и место, за астролозите тоа значи индивидуална средина и услови што ги добил човекот за време на неговото воспитување, како и околностите на неговото детство.

Поради оваа причина, астролозите веруваат дека знакот се грижи и за тоа како човекот научил да се претставува пред светот, особено во јавноста и во безлични ситуации.

За астролозите, во некои околности, може да функционира како штит или маска за заштита на вистинската природа на една личност. Функционира како интерфејс помеѓу многу нивоа на личноста и надворешната реалност. Астролозите веруваат дека овој знак има силно влијание и врз физичкиот изглед и општото здравје на луѓето.

Се смета за знак од големо значење во сите школи на астрологија, бидејќи всушност служи како филтер преку кој се изразува сè во хороскопот – вклучувајќи ги и Сонцето и Месечината.

Повеќето астролози веруваат дека подзнакот, а особено планетите во него или на неколку степени од знакот, имаат влијание еднакво или посилно од Сонцето и Месечината. Во Jyotish (хинду астрологија) подзнакот е несомнено најефективниот и најважниот елемент на табелата.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија