Се бараат девојки од Македонија да работат како бебиситерки во Англија – на што треба да внимавате?

„Потребни се бебиситерки за работа во Англија. Неопходно е да поседувате европски пасош, а работата трае најмалку 6 месеци. Плата од 800 до 1.200 фунти, односно од 940 до 1.400 евра месечно. Платено сместување и храна“.

Ова е само еден од мноштвото огласи кои кружат на социјалните мрежи, а преку кои се бараат девојки од Македонија да работат како бебиситерки во странство.

Но, дали овие огласи се реални или се дел од некоја измама? Дали постојат жени кои имале позитивно искуство со ваквите работни ангажмани? Или, пак, дали постојат ризици и опасности кои треба да се знаат пред да се одлучите за таква авантура?

За да добиеме одговори на овие прашања, разговаравме со Ивона Илијоска, девојка од Прилеп која пред неколку години била во Лондон и чувала бебе во македонско семејство.

Таа вели дека ангажирана била од Македонија затоа што родителите сакале нивното дете да научи македонски јазик.

„Јас бев студентка на филологија и имав потреба од пари. Видов оглас на Фејсбук за работа како бебиситерка во Англија и решив да аплицирам. Со мене контактираше една жена која ми кажа дека тие се Македонци кои живеат во Лондон и имаат едногодишно дете. Тие барале некој кој ќе го чува детето и ќе му говори на македонски јазик. Ми понудија плата од 1.000 фунти месечно, платено сместување и храна, и карта за автобус и за метро. Исто така, ми обезбедија виза и авионска карта”, раскажува Ивона.

Таа вели дека работата не била тешка, бидејќи детето било слатко и послушно, а родителите пријателски и гостопримливи. Имала слободно време за да го истражува градот и да запознава нови луѓе.

„Искрено, задоволна сум од моето искуство како бебиситерка во Англија. Навистина ми помогна да го забогатам своето знаење и да видам друга култура. Сметам дека ова е добра можност за сите кои сакаат да работат и да патуваат. Но, сепак, треба да се биде внимателен и да се провери дали огласот е веродостоен и дали работодавецот е сериозен и чесен. Има многу измами и лажни огласи кои можат да ве стават во непријатна ситуација”, предупредува нашата соговорничка.

Денар на оваа тема разговараше и со вработен во агенција за посредување за работа во странство, па тој ни кажа дека неретко се случува девојки од Македонија да заминат на печалба во друга држава, а таму да се соочат со разни проблеми и тешкотии.

„Не ја добиваат платата што им била ветена. Не им се обезбедува адекватно сместување или храна. Мораат да работат повеќе од предвиденото, без слободен ден или одмор. Некогаш мораат да ги чуваат и другите деца на семејството, или да ги извршуваат домашните работи за коишто не се платени. Изложени се на злоупотреба, насилство, па дури и сексуално злоставување од страна на работодавците или нивните пријатели. Немаат право на здравствена заштита или социјално осигурување, и не можат да се жалат или да побараат помош од никого. Затоа, пред да се одлучите за работа како бебиситерка во странство, треба да истражите дали огласот е објавен од веродостојна агенција или посредник, кој има лиценца и референци за својата работа. Треба да проверите дали работодавецот е проверен и има добра репутација, и дали може да ви даде контакт со некој кој веќе работел кај него. Дали имате потпишан договор за работа, во кој ќе бидат јасно наведени вашите права и обврски, како и условите за плата, сместување, храна, транспорт, здравствена заштита и друго. Дали имате валидна виза и пасош за влез во Англија, и дали сте информирани за законите и правилата кои важат таму. Дали имате некого кој ќе ви биде поддршка и помош во случај на потешкотии или кризни ситуации“, брифира нашиот соговорник.

Тој посочува дека работата како бебиситерка во Англија може да биде прекрасно искуство, но само ако сте добро подготвени и внимателни.

„Немојте да се залетувате по лесни пари и лажни ветувања. Бидете разумни и одговорни, и не дозволувајте да ве искористат или да ве изложат на опасност. Работата како бебиситерка во Англија може да биде и предизвик и забава, но само ако сте добро информирани и подготвени. Среќно!“, советува тој.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија