Три начини како Германија да ви понуди работа

Не сте многу добри во барање работа преку интернет? Не сте сосема сигурни кои документи ви се потребни? Секој пат кога ќе кликнете на оглас за работа, се губите во германските изрази и едноставно се откажувате од аплицирање за работа?

Тогаш најдобро е некој друг да го направи тоа за вас

Зошто некој би ви помогнал?

Исто како што работите како ѕидар, медицински техничар, лекар, архитект, така и луѓето кои се вработени во секторот за регрутирање стручно ја извршуваат работата за пополнување на пазарот на труд. Според статистичките податоци, во Германија има над 82 милиони луѓе, а замислете како би било кога целата работна сила би била оставена на своја рака да најде работа? Погодувате, ќе биде целосен хаос.

Токму затоа би сакал да ви опишам и објаснам како можете да очекувате некоја личност, агенција или институција да бара работа за вас во Германија.

Кога институција ви бара работа

Како што сите знаете, Agentur für Arbeit, или на македонски агенција за вработување, е државна институција која се занимава со низа активности насочени кон пазарот на трудот. На Германија во моментов и недостигаат над милион работници, а оваа институција прави се за да му помогне на германскиот пазар.

Што се однесува до таа институција, имајте предвид дека има многу мали шанси директно да ви најдат работа, од едноставна причина: таму сте бесплатно регистрирани и не ги користите нивните ресурси.

Кога добивате надоместок за невработеност (Arbeitslosendgeld I), тогаш заводот за вработување се обидува да ви најде работа врз основа на вашите квалификации, бидејќи едноставно ги трошите нивните пари, а тие и не сакаат да ви даваат пари, па затоа веднаш ќе се потрудат да ви најдат работа. Од друга страна, кога ќе се пријавите таму без да добивате пари од нив, не очекувајте да ви испраќаат понуди за работа.

Тука можете да прочитете што добивате од заводот за вработување

Кога агенција ви бара работа

Leiharbeit (наемна работа) и Zeitarbeit (привремена работа) се термини кои многу луѓе кои доаѓаат во Германија многу добро ги знаат. Ќе се обидам да објаснам зошто агенциите можат да ви помогнат да најдете работа. Тие работат на начин што изнајмуваат работници на фирми кои не сакаат да ги обврзуваат луѓето со строг договор.

Ова се случува кога, на пример, една компанија сака да се осигура дека кога ќе им треба работник на одреден временски период веднаш можат да го добијат тој работник од агенцијата.

Свесен сум дека многу од вас сте во таков работен однос, или познавате некој што е во таков работен однос. Знам и дека има многу професии каде се изнајмуваат работници. Предностите што ги имате при вработување преку агенција за вработување се многубројни, а исто така и нејзините маани.

Предности

  • Луѓето кои работат во агенциите ќе ви помогнат многу лесно да започнете. Кога работиш преку агенција, одиш во фирма и ја работиш истата работа како и работниците во таа фирма, само што агенцијата ти е работодавец. Што се однесува до бирократските проблеми, многу агенции имаат филијали во нашите земји, па знаат како да помогнат при пристигнувањето
  • Многу агенции помагаат да се најде сместување, па луѓето кои сакаат да бидат мобилни и не им е грижа каде ќе живеат, лесно можат да дојдат без товар да бараат стан
  • кога компанијата во која работите повеќе нема работа за вас, вашата агенција, како ваш работодавач, мора да ви најде ново вработување.
  • Во нивен интерес е да имате добри професионални квалификации, па често ќе ви помогнат со тоа што ќе ви дадат совети за животот во Германија.
  • Друг бонус за Leiharbeit и Zeitarbeit е тоа што отказниот рок ви е значително пократок отколку со обичен договор, а покрај тоа, секогаш постои ситуација кога ќе и се допаднете на компанијата во која работите, и тие ќе одлучат да ви дадат траен договор, што значи веднаш и побезбедна работа.

Недостатоци

  • Првата работа е платата. Огромното мнозинство на агенции потпишуваат со вас колективен договор DGB-BAP или DGB-iGZ. Во превод, тоа значи дека има регулирани договори за ангажирани работници, затоа сметајте на тие да можат да ви понудат ни помалку ни повеќе од минималната саатница преку тој тарифен договор. Доколку случајно немате колективен договор, тогаш тие се должни да ви ја дадат платата што ја земаат и работниците кои се директно во компанијата. Исто така, би сакал да нагласам дека секогаш, секогаш внимавате да не добивате тарифна група 1 (најниска саатница) доколку сте квалификувани за професијата што ја вршите
  • бидете свесни дека можеби ќе бидете принудени да се преселите на неколку места ако нема повеќе работа за вас во вашиот прв град, така што вашиот стан во повеќето случаи ќе биде малку поскромно отколку што би сакале. Се разбира, од една страна, ова може да биде лошо ако имате семејство и сакате да се пресели со вас, а од друга страна, ако сте млад, можеби ќе сакате да посетите и да го испробате животот во неколку градови. види каде може да се најдеш.

Најголемите компании

Едни од најголемите агенции во Германија се Manpower group и IK Hofmann. Исто така постојат безброј други помали, па побарајте на Google во вашата област и видете што можете да најдете.

има и многу наши фирми кои посредуваат за вработување и дури најдов доста од нив. Што се однесува до нив, најдобро е едноставно да побарате мислење во некоја од групите на Фејсбук за одредена агенција. Многу брзо ќе ги добиете вашите одговори.

Регрутери ( Personalvermittleri )

Дали некогаш сте слушнале за Personalvermittlung? Или можеби за head-hunting? Ако не сте, не е ништо чудно, бидејќи овој вид на работа не е толку распространет во Југоисточна Европа.

Нашиот пазар не е толку развиен, затоа многумина не се ни запознаени со овој тип на услуга. Personalvermittlers, или ако го преведеме на нашиот јазик, регрутери се луѓе кои им пристапуваат на компаниите и им помагаат да пополнат работни позиции, се разбира со многу добра компензација.

Предноста на работата со Personalvermittler

Personalvermittler-от ќе ве најде вас. Заработуваат само ако успеат да најдат квалитетни работници за одредена позиција, па ќе се потрудат да те најдат, се разбира ако си квалитетен. Ќе ве подготви за интервју за работа. Како што кажав, тие ќе земаат плата само ако ја добиеш работата, така што ќе направат многу за да бидеш идеален кандидат. Уште една добра работа, зборуваат директно со одделот за човечки ресурси, па кога ќе дојдете преку Personalvermittler, бидете сигурни дека ќе имате предност за работа во Германија во однос на самоапликантите. Тие исто така ќе ја ревидираат вашата биографија и ќе ви објаснат како да бидете врвни на интервјуто.

Како да бидете забележани од Personalvermittler

Неколку работи е важно да ги имате за да ве препознае Personalvermittler. Ако имате јазично ниво под Б1, не се надевајте премногу на Personalvermittler, бидејќи вие сте многу тешко лице за директно посредување.

Има исклучоци, како што е ИТ секторот и големите меѓународни компании каде англискиот е официјален јазик. Кога квалификациите ви се добри, веднаш сте поинтересни, бидејќи полесно се посредувате. Доколку имате поголем дел од документацијата, полесно е и да посредувате за да дојдете до посакуваната позиција.

Доколку ви недостига малку познавање на јазикот, потрудете се да го научите и приватно и професионално. Зарем не би било прекрасно ако некој друг ја заврши работата да бара работа за вас, и тоа квалитетно.

Единствениот предуслов е да сте подготвени, и да сте спремни да слушате совети за вашето CV, интервју за работа и професијата во која сакате да работите.

Зошто Personalvermittlers се добра опција

Лично мислам дека најдобар избор е да се обидеш да најдеш работа преку такви луѓе, бидејќи тие се платени врз основа на твојот успех и волја. Доколку сте квалитетен кандидат, вие ќе добиете одлична припрема за вашето интервју, а за возврат тие ќе бидат платени од фирмата.

Бидете свесни дека Personalvermittlung фирмите ги пополнуваат тековните позиции, затоа мора да бидете трпеливи додека не затропаат на некои врати и не видат дали има вработување за вас.

Доколку сакате да пробате еден од овие типови на вработување, ви препорачувам да ги одмерите добрите и лошите страни на секој тип на вработување. Задолжително видете кои се вашите права како привремен работник на линкот што го споменав погоре. Погледнете колку сте интересни за Personalvermittler и работете на вашиот личен развој.

Поединци, агенции и институции имаат вложено многу повеќе време за истражување на пазарот на трудот за работа во Германија, па доколку имате можност, слободно пробајте една од опциите.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија