Брзо и едноставно до кредит во Германија

Без разлика дали барате ненаменски заем за уредување на станот или купување автомобил, или сакате станбен кредит за купување на имот, овој текст ќе објасни сè за тоа како да земете заем во Германија, видови заеми, па дури и како да се земе заем со негативна Schufa.

Услови за кредит за вработени во Германија

Германија е многу конзервативна земја и затоа постојат одредени услови за добивање кредит што треба да ги исполните. Ова се 3 минимални услови:

  • добра SСHUFA – значи добра кредитна способност (има и кредити што може да се земат без SСHUFA)
  • дозвола за престој – за лица кои доаѓаат надвор од ЕУ, потребна е дозвола за престој, така што кредитната институција знае дека ќе бидете во Германија сè додека не се отплатат ратите од кредитот
  • редовни и стабилни приходи – по правило, 6 платни листи се потврда дека имате стабилен приход што редовно доаѓа од еден или повеќе работодавци

Откако ќе ги исполните овие 3 услови, можете да аплицирате за кредит во банка во Германија. Една опција е да отидете во вашата банка и да побарате заем, што е добро затоа што вашата банка веќе ја знае вашата кредитна способност.

Видови кредити во Германија

Главните видови на заеми во Германија се, во зависност од тоа за што ви треба заемот:

  • RatenKredit – заем со променлива месечна рата
  • RahmenKredit – личен заем со фиксна месечна рата
  • AutoKredit – наменски заем за автомобил, или за финансирање автомобил
  • Wohnungskredit (Immobilien) – заем за недвижен имот
  • SofortCredit – инстант кредит

Каде да земете кредит во Германија

Постојат 4 начини да се земе кредит во Германија.

Кредит во банка

Најдобра опција за луѓе со пристоен приход и добра SCHUFA. Ако ги исполнувате условите за да земете заем во Германија, тогаш сигурно ќе ви биде полесно и поевтино да отворите кредит од банка.

Во банка ќе ви биде многу полесно да отворите заем поради помалку документација, а ратата на заемот ќе биде најниска во споредба со другите институции.

Како што споменав порано, едната опција е да ги проверите условите за заемот со вашата банка, а другата опција е да контактирате со финансиски посредник.

Кредит од кредитна институција

Заемите од кредитни институции обично се добиваат побрзо и повеќето од нив се онлајн. Од друга страна, каматните стапки се генерално повисоки отколку кога земате заем од банка. Некои од кредитните институции се Barclays Credit и EasyCredit. .

Предностите на ваквите заеми се дека каматните стапки се пониски за краткорочните заеми. Сепак, потребен ви е добар кредитен рејтинг (Schufa) и сметајте на рата од 4% до 10%

P2P кредит

P2P кредит или peer-to-peer е всушност добивање кредит преку веб-страница. Ова е врвна опција за луѓе кои долго време не биле во Германија и имаат потреба од кредит.

Исто така, ова е опција за луѓе кои имаат негативна Шуфа или воопшто немаат Шуфа, но ќе се наплаќа поголема каматна стапка за тоа. Една од најдобрите страници за добивање брз заем за луѓе кои се квалификуваат за ваков заем е дефинитивно Smava.

Мини кредит

Мини кредит е дефинитивно последната опција што сакате да ја користите во Германија кога очајно ви требаат пари. Овој вид заем е добар за луѓе кои не заштедиле пари на страна за итни потреби

Тоа се претежно луѓе кои живеат од плата до плата и немаат можност да позајмат пари од познаници. Мини-заемите генерално се вртат околу 8 илјади евра, и под услов да бидат вратени навреме, каматните стапки може да достигнат до 15%!

Најдобрата страница за овој вид заем (дури и со негативна Шуфа) е Credimaxx.

За кој кредит да се одлучите?

Сега, кога ги поминавме основите на земање заем во Германија, се поставува прашањето: кој кредит да се избере?

Сè зависи од вашата финансиска состојба.

Ако случајно сè уште го немате Шуфа или вашата Шуфа е негативна – најдобрата опција за вас е дефинитивно Смава. На нивната страница, можете брзо и лесно да земете заем без никакви проблеми и за само неколку минути.

Ако случајно ви треба мини-заем како еден вид заем, одете на страницата Credimaxx. Само обрнете внимание што побрзо да ги вратите сите рати, бидејќи каматната стапка е многу висока.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија