Враќање на данок во Германија

Што е тоа Steuererklärung?

Никој од нас не сака да пополнува формулари. Кога предавате данок трудот обично се исплати. Steuererklärung или даночна пријава е документ со кој му ги презентирате на Finanzamt вашите приходи и трошоци, така што Finanzamt може да утврди точно колку данок плативте и колку сте обврзани да платите, во надеж дека вториот број ќе биде поголем, со што се постигнува враќање на данок.од страна на „Finanzamt“. „Поднесување данок“ (правење даночна пријава) во Германија е исплатливо, особено за вработените.

Дури 88% од поднесените даночни пријави резултираат со поврат, во просек 1.027 евра! (зошто вие не добивте толку многу?)

Еве ја идејата за даночна пријава:

 • Платен данок за плата> реален данок што треба да го платите = враќање на парите!
 • Платен данок на плата <реален данок што треба да го платите = подобро би било да не предавате

Износот зависи од вашата лична ситуација и е единствен за секоја личност. Најголемо влијание има износот на даноците што сте ги платиле таа година и износот на трошоците што можете да ги одземете од даноците.

Кој може и кој мора да направи Steuererklärung?

Не мора секој да прави Steuererklärung. Ако не ги исполнувате условите што мора, можете да ја прескокнете даночната пријава.

Дури и ако не мора, секој во Германија може да поднесе данок. Ако исполнувате еден или повеќе од следниве услови, мора да правите Steuererklärung секоја година:

 • Имате Lohnsteuerfreibetrag – таа година однапред паушално сте го определиле својот данок. Т.е. сте определиле на пример, 10.000 евра како ваш Lohnsteuerfreibetrag. Ако е така, мора да правите Steuererklärung секоја година.
 • Вие примате помош од државата, на пр. Надохнада за невработени, Krankengeld, Elterngeld
 • Ако сте Steuerklas 6 или комбинација од 4 и 4 или 3 и 5.
 • Ако сте добиле отпремнина таа година, мора да поднесете данок.
 • Ако како самовработено лице, пензионер, наемодавач или земјоделец и имате повеќе од 9.168 евра приход за 1 година.
 • Ако вие и вашиот сопружник поднесувате одделно за даночна пријава

Нашата препорака за steuerberater е Жаклина Ситновска која можете да ја контактирате на следниов линк и со која можете да зборувате на македонски јазик.

Зошто би требало да правиме Steuererklärung во Германија?

Бидејќи во повеќето случаи добивате пари назад и затоа што поднесувањето даноци не е премногу тешко, т.е. има многу опции.

Формуларите можете сами да ги пополните, Finanzamt ги дава бесплатно за даунлоад, на пр., Овде.

Можете да направите се онлајн бесплатно преку Elster Online (прво мора да се регистрирате) – https://www.elster.de/eportal/start…

… Или купете специјален софтвер што помага да се заврши истата работа уште полесно (цените почнуваат од 15 евра)

Најлесна опција е да ангажирате Steuerberater или Lohnsteuerhilfeverein кој ќе ја преземе работата и ќе ги пополни формуларите врз основа на вашите податоци.
Нашата препорака за steuerberater е Жаклина Ситновска која можете да ја контактирате на следниов линк и со која можете да зборувате на македонски јазик

Како функционира повратот на данок во Германија?

Кој е вработен плаќа данок на доход секој месец –  Lohnsteuer. Овие пари ги одбива вашиот работодавец и се префрлаат на „Finanzamt“. Колку, зависи од вашата ситуација:

 • Вашата даночна класа
 • Вашиот брачен статус

И така, плаќате X евра данок на доход за една година.

На почетокот на секоја година, Finanzamt одредува колку данок треба да платите, во зависност од вашата ситуација, и вие го правите тоа. Finanzamt не ги разгледува сите поединечно и не знае дека можеби сте имале поголеми патни трошоци, медицински трошоци или други трошоци таа година што влијаат на износот на даноците што треба да ги платите. Затоа е важно да поднесете даночна пријава, да ги покажете овие трошоци и да си ги вратите парите назад.

Што се случува кога некој работи, на пример, само половина година?

Тогаш ситуацијата изгледа сосема поинаку. Вие сè уште плаќате данок на државата, но тоа го правите само 6, наместо 12 пати. Кога поднесувате данок, целата година повторно се зема предвид – а вие работевте само половина од тоа. Затоа, вие не само што ќе бидете обврзани да платите половина од данокот, туку дури и помалку од половина.

Причината за ова е германскиот даночен систем кој вели дека износот на вашата даночна обврска зависи од вашиот приход. Ако заработувате повеќе – мора да дадете поголем дел од платата за данок. Двојно повеќе заработка не значи двојно повеќе данок, туку повеќе од двојно!

До 9,168 евра приход по лице не мора да плаќате данок. Тоа е износ што не се оданочува и што се зголемува малку секоја година. Секоја заработка поголема од тоа е основа за данокот. Данокот започнува од 14%, а за луѓето кои заработуваат повеќе се искачува до 45%. Ако се прашувате точно колку данок треба да платите на вашата плата, еве една „ужасна” табела:

Еве еден пример:

Заработивте 30.000 евра оваа година – должите 5.348 евра данок
работевте половина година и заработивте 15.000 евра – должите 1.191 евра данок
Гледаме дека со дупло повисока плата, износот на данокот станува 4 пати поголем.

Работевте цела година и плаќавте 440 евра данок месечно и така сте платиле приближно колку што било проектирано од Finanzamt.
Работевте половина година и плаќавте 440 евра месечно. Плативте вкупно 2.640 евра, а всушност должите „само“ 1.191, ќе добиете 1.450 евра назад од „Финанзамт“!

Пример:

Да замислиме дека минатата година заработивте 30.000 евра бруто. Сите знаеме дека не сте ја добиле таа сума во банка, но оваа сума е основа за пресметка.

Прво да го отфрлиме Werbungskosten. Werbungskosten нема никаква врска со Werbung-reklama, тоа се трошоците што ги направивте за да ги заработите овие 30,000 Euro (Erwerbung von Einnahmen).

Да речеме дека сте имале патни трошоци од 800 евра, тие се одземаат од бруто приходот и остануваат 29.800 евра.

Да речеме дека имавте школарина од 1.500 евра. Остануваат 27.700 евра.

Важно е да се знае, секој вработен во Германија добива паушал од 1000 евра на Werbungskosten без да достави доказ. Затоа, ова се исплаќа само кога вашите трошоци биле поголеми од тоа.

Доаѓаме до Sonderausgaben. Тука можеме да вклучиме одредено осигурување, данок на црква, боледување и сл. Да речеме дека тие изнесуваат 4.300 евра. Остануваат 23.400 евра

И сега данокот што треба да го платите се пресметува од тој износ. Формулата за тоа како точно да се пресмета е доста сложена и затоа ќе ја изоставам. Да речеме дека „Финанзамт“ пресметува дека сте обврзани да платите 3.500 евра и тие пари веројатно се веќе кај нив затоа што сте ги платиле со секоја плата.

И сега дојдовме до враќањето на данокот:

Врз основа на вашите приходи, државата процени дека треба да платите 325 евра месечен данок на плата и затоа сте платиле 3.900 евра за една година. Доколку ова лице се реши да го предаде данокот, државата ќе ви врати 3.900 – 3.500 евра = 400 евра.

Не е лошо! Се разбира, ова е поедноставен пример, но служи за објаснување на принципот врз кој функционираат враќањата на даноците во Германија.

Еве уште неколку примери:

Марија, 25, вработена во фирма со полно работно време, немажена, без деца:

Трошоци кои Марија ги предава во Steuerekrlärung:

 • Трошоци за школарина (Weiterbildung) – 2.400 евра
 • Книги за школување – 1.150 евра
 • Паркинг – 400 евра
 • Билет за јавен превоз – 720 евра
 • Преселба поради работа – 1.400 евра

Марија може да ги одбие сите овие трошоци. Така, на крајот на годината ќе добие околу 2.300 евра од враќање на данокот.

Друг пример:
Ивана, 34, дизајнер, самовработена, немажена, без деца:

Вака изгледа приходот на Ивана за финанзамт:

 • Приход – 36.000 евра
 • Приватно користење на автомобилот – 3.400 евра
 • Приватна употреба на телефонот – 200 евра
 • Вкупен приход – 39.600 евра


Сега Ивана ги покажува своите трошоци:

 • Работа за други (Fremdarbeit) – 13 000 евра
 • Кирија – 4.400 евра
 • Образование – 2.800 евра
 • Други трошоци 7.100 евра

Платата на Ивана годинава е 12.300 евра. Кога ќе одземе трошоци за здравствено и други осигурувања, остануваат 9000 евра. Ивана не мора да плаќа данок за оваа година затоа што 9,000 е под износот ослободен од данок (Grundfreibetrag 9168е).

Што значи да се „одбие нешто од данокот“?

Да се одбие нешто од данокот е разговорен термин што означува дека трошоците од некое купување може да бидат вклучени во трошоците што го намалуваат износот на данокот што треба да го платите. На пр. Ако сте самовработени или работите од дома, можете да ги пресметате трошоците за „алатки“ за работа во трошоците што ќе го намалат вашиот данок. Класичен пример е лаптоп, работна маса и сл.

Ако сте графички дизајнер и купувате моторна пила, можете да ги поднесете трошоците за тоа, но веројатно ќе ви бидат одземени затоа што таа набавка нема никаква врска со вашата работа и начинот на заработка. Кога некои пријатели ќе ви изнакажат какви се трошоци поднесуваат во финанзамт не им верувајте многу. Тие можат да поднесат сметки, но прашање е дали тие ќе бидат земени во предвид од страна на „Финанзамт“.

Што е треба да имам за да поднесам за враќање на данок во Германија?

Мора да имате информации како што се вашето име, адреса, даночен број ваш и на вашите деца, но има и многу други документи, договори, уверенија и сл. што е добро да ги доставите доколку ги имате. Тука имате список за проверка на сите документи што можете да ги подготвите или однесете до вашиот Steuerberater пред да направите Steuererklärung:

https://www.steuerring.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/downloads/checkliste_steuerring_serbisch.pdf

Што можам да „одбијам од данокот“ во Германија?

Многу луѓе раскажуваат многу приказни. Од оние што не му носат на Steuerberater -от практично ништо (освен плата и неколку потврди) до оние кои наплатуваат гориво, храна, патарини и 60 литри вино и ве уверуваат дека сè може да се одбие од данок. Кој е паметен тука?

Додека истражував, открив дека типичните трошоци што можат да се одземат од даноците на вработените се:

 • Трошоци за преселба – можно е да се одбијат 787 евра по лице за слободни, за парови 1.573. Секој следен член на семејството додава уште 347 евра на оваа сума.
 • Телефон и Интернет – Ако користите приватен телефон за деловни цели, можете да одбиете 20% од вашата сметка.
 • Патни трошоци – од 2010 година можете да ги одбиете и службените патувања од даноци. Ова ги вклучува сите трошоци, под услов да сте на пат минимум 8 часа на ден.
 • Трошоци за несреќи (за несреќи на пат до работа или кога работиме надвор од компанијата)
 • Паушал „далечина“ – ако патувате на работа, можете да одземете 30 центи на километар во еден правец.
 • Трошоците за уредување на просторија за работа
 • Трошоци во контекст на водење двојно домаќинство (тука е вклучено и сè што е поврзано со помошта на родителите што многу од нашите ја практикуваат)
 • Трошоци за набавка на работна опрема и трошоци за чистење на облека
 • Домашна помош – ако имате чистачка, можете да го одземете од данок.
 • Апликации за работа – ако барате нова работа, можете да ја одбиете секоја апликација преку е-маил за 2,5 евра, поштенски со 8,5 евра
 • Членства – Можете да ги одземете членарините од здруженијата, заедниците и општествата целосно
 • Трошоци за погреб – исто може да се одземе
 • Работна соба – но само ако не ја користите за приватни цели (како некој да провери)
 • Хуманитарна акција
 • Грижа за деца – за градинки, кучиња и др. За деца до 14 години може да одбиете 2/3.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија