Дали треба да отворите мал бизнис (занаетчиска фирма) во Германија? Се за Kleingewerbe

Откако напишав Како отворив компанија во Германија за 20 минути, добив најмалку 10 мејлови од луѓе кои размислуваат за сличен потег. Морам да признаам дека тоа ме прави да се чувствувам добро, една од моите главни цели е да поттикнам размислување за нешто подобро – било да е тоа подобра работа, повеќе пари на располагање или чекор кон претприемништвото.

Сите што ми поставија прашање, исто како и јас, работат нешто на страна и имаат намера, или веќе заработуваат по некое евра месечно. Ако сакате да продолжите исто како порано или да го проширите она што го работите, важно е да знаете дали треба да отворите фирма. Какви можности имате? Како да се легализира тој бизнис? Какви обврски имам и дали ќе ме убие steuer?

Започнувањето бизнис или занает во Германија звучи многу сериозно. Еве сè што треба да знаете за првиот чекор до самосталност – отворање мал бизнис (Kleingewerbe) во Германија.

Што е Kleingewerbe во Германија?

Kleingewerbe како правна форма навистина не постои. Тоа е едноставно „обична“ фирма која игра според посебни правила за малите бизниси (Kleinunternehmerregelung). Мал претприемач сте ако вашиот годишен профит не надминува 50.000 евра и поради тоа државата ви „прогледува низ прсти“ многу повеќе. За многумина тоа е чекор кон подоцна сериозно претприемништво – шанса да започнат бизнис со многу почетни придобивки: книговодството е поедноставно, не мора да додавате данок на промет (Umsatzsteuer) па можете поефтино да ги давате вашите услуги, не мора да бидат запишани во деловниот регистар (Handelsregister) итн. (повеќе за тоа малку подоцна).

Поради таа едноставност, полесно е да се започне, а можеби и да се работи таа работа покрај вистинската, секојдневна работа. Kleinunternehmer може да биде Einzelunternehmen или GbR. GmbH (д.o.o.), Co. KG, AG (акционерско друштво) или слично не можат да бидат мали занаети во Германија.

Кој треба да го основа Kleingewerbe во Германија?

Секој кој самостално работи некоја активност и има за цел да оствари финансиски профит. Малиот промет или премалку време вложено во овој бизнис не е причина да се работи на црно, бидејќи токму на таквите луѓе им се дозволува легално да водат бизнис со многу малку обврски кон државата преку Kleinunternehmerregelung.

Сè додека сте сопственик на мал бизнис, за информации за вас повеќе е заинтересиран Finanzamt отколку Gewerbeamt. Затоа е важно кога аплицирате, да внесете што сакате да правите, колкав приход очекувате и дали сакате да го користите Kleinunternehmerregelung (ДА ако не очекувате да заработите повеќе од 50.000 евра).

Како да основате мал бизнис во Германија?

Најдете каде е вашиот Gewerbeamt и одете таму. Тие ќе ве водат низ процесот и ќе ви дадат формулар за пополнување.

За мене тоа беше многу едноставно, направено за 20 минути. Ако сакате да ја прочитате оваа приказна и да видите како да го пополните формуларот кликнете овде: Како отворив компанија во Германија за 20 минути

Неколку недели подоцна, добивате писмо и формулар од Finanzamt, т.н Fragebogen zur steuerlichen Erfassung. Пополнете го и испратете го назад. Тоа е процедура за да се добие даночен број. Го направив тоа и вчера добив писмо по пошта со мојот нов даночен број на фирмта. Во меѓувреме, добивате неколку писма од осигурителната компанија, кои досега не сум ги сфатил многу сериозно. Таму треба да стекнам малку повеќе знаење и потоа да одлучам што да правам со тоа.

Кои се вашите обврски како занаетчија во Германија?

Оданочување и книговодство

Постојат 2 нивоа:

  • ако сте аплицирале за користење на Kleinunternehmerregelung и имате годишен обрт помал од 17.500 евра, не мора да поднесувате годишни пријави и посебна даночна пријава за фирмата. Доволно е да го прикажете овој приход во вашата лична даночна пријава. Не мора да плаќате данок на промет, а ослободени сте од данок на доход (Gewerbesteuer) до 24.500 евра.

Секако дека треба да водите евиденција за приходите и расходите, секако треба да ги документирате понудите и фактурите, но навистина немате сериозни обврски кон државата.

  • ако сте аплицирале за користење на Kleinunternehmerregelung и имате годишен приход помал од 500.000 и добивка помала од 50.000 евра, должни сте да направите „поедноставено“ книговодство. Не мора да правите „двојно книговодство“ и Билансот на состојба, доволно е да го предадете т.н. EÜR (Einnahme-Überschuss-Rechnung) заедно со поднесување на данокот. Пример за EÜR – може да се најде овде: https://www.buchfuehren-lernen.de/kurs/einnahmen-ueberschuss-rechnung/anlage-euer-erstellen.html

Треба да водите евиденција за приходите и расходите, не мора да правите попис. Важно е да се држите до границите на прометот и приходите. Веднаш штом ќе ја преминете границата на профит од 50.000 евра, мора да ги чувате сите книги и да имате многу повеќе обврски. Но, претпоставувам дека тоа се слатки грижи.

Осигурување

Исто како што имате избор од секаков вид осигурување за себе исто така можете да земете осигурување за фирмата. Некои стандардни се:

  • Betriebshaftpflichtversicherung, 
  • Berufshaftpflichtversicherung,
  • Krankenversicherung,
  • Rechtsschutzversicherung…

Морам да признаам дека ова е тема за која се уште не сум на „ти“ Лично, не сум љубител на осигурувањето и не гледам смисла да склучувам договор за мојата фирма и мојата ситуација…… но зависи од работата што ја работите и од ризиците со кои живеете.

Издавање фактури

Имате обврска да издавате фактури за вашите услуги. Информациите што мора да ги имате и кои мора да бидат наведени на сметката се:

Вашето име и адреса

Име и адреса на примачот на фактурата

датум на фактура

Датум на испорака на услугата или производот

Број на сметка (самите водите)

Даночен број

Форма на услуга или производ и количина

Известување за пропуст на Umsatzsteuer („Параграф 19 од UStG wird keine Umsatzsteuer berechnet.“)

Трошоци што треба да ги очекувате

Регистрацијата на фирмата ќе ве чини од 15-60 евра, во зависност од тоа каде и за што аплицирате. Лично, не морав да давам никакви дозволи и уверенија. Ако сте во бизнис каде што е потребно нешто вакво, сметајте дека ќе ве чини нешто.

Во зависност од тоа дали вие самите го вршите книговодството или Steuerberater го прави тоа наместо вас, имајте на ум дека тоа ќе ве чини малку повеќе бидејќи има малку повеќе работа околу претходно.

Осигурувањето, во зависност од тоа дали го сакате или мора да го склучите, исто така е артикал што чини.

Други работи, веб-страна, реклами, алати, материјал… Бидејќи имате компанија, сето ова можете да го одбиете подоцна од даноците, затоа чувајте ги сметките.

Останато

Ако имате мал бизнис во Германија, не сте обврзани да плаќате социјално осигурување. Kleinunternehmer во Германија исто така одговара за своите обврски како приватно лице со својот приватен имот. Доколку сакате, можете да го вложите почетниот капитал во вашиот мал бизнис во Германија во износ што го сакате.

Заклучок

Дури сега, кога ја напишав оваа статија, можам да видам колку е навистина едноставна целата работа. Германското право, со правилата за Kleingewerbe и Kleinunternehmerregelung, ги задоволува потребите на сите оние кои сакаат да се испробаат во претприемништвото, но сè уште немаат средства и можности целосно да се „фрлат“ во него.

Со отворањето на Kleingewerbe или мал бизнис во Германија, правите мали чекори во светот на независноста и го стекнувате вашето прво искуство за самостојно водење бизнис.

Ако сфатите дека ова не е за вас, можете да ја затворите фирмата. И тоа не е проблем, се разбира со претпоставка дека сте ги подмириле обврските и немате отворени ставки.

Пишете ми дали овој напис ви помогна. Дали некој е охрабрен да се впушти во претприемачките води, дури и со мали чекори? Имам намера поинтензивно да пишувам за теми поврзани со претприемништвото, затоа слободно пишете ако нешто сум заборавил, или што ве интересира!

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија