Како да се вработите во Швајцарија како странец

Ако се прашувате како да се вработите во Швајцарија како странец, не сте сами. Повеќе од една петтина од пазарот на труд во Швајцарија со полно работно време е составен од странски работници.

Покрај високите плати, Швајцарија е позната и по одличните работнички права, како што се пропишаните ограничувања за тоа колку вработените можат да работат и прекувремената работа се доплаќа со 125% од нормалната плата.

Како да аплицирате за работа во Швајцарија

Бидејќи конкуренцијата за работа е многу јака во Швајцарија, важно е да се истакнете како кандидат.

Типични услови за работа во Швајцарија се високо образование и повеќегодишно работно искуство. За да аплицирате за работа, ќе треба да ги доставите следните ставки:

CV

Може да биде долг до три страници. Aко за добивање работна дозвола е потребна универзитетска диплома, вашето CV треба да ги наведе сите ваши образовни квалификации, како и работно искуство. На почетокот на резимето треба да вклучите референци, професионална слика од главата и лична изјава.

Мотивационо писмо: Стандардно мотивационо писмо на една страница што објаснува зошто сте најдобриот кандидат за работа. Работното искуство е важно во Швајцарија, па би било добро да се истакне ова.

Образовни дипломи: покрај универзитетската диплома потребна за швајцарска работна дозвола, можеби ќе треба да ги презентирате и оригиналните дипломи на вашиот швајцарски работодавец. Најдобро е да дојдете во земјата со вашите дипломи, како и со заверени копии.

Јазични услови за работни места во Швајцарија

Швајцарија е земја со четири национални јазици: германски, италијански, француски и романски. Во зависност од местото и работното место, огласите за работа можат да бидат објавени на кој било од овие четири јазици. Вашето CV и мотивационо писмо треба да се достават на јазикот на кој е објавено работното место за кое аплицирате. Дури и при пополнување на апликацијата, освен ако не се бара да зборувате англиски, добра идеја е да го пополните формуларот на јазикот на кој е напишана апликацијата.

Совети за наоѓање работа во Швајцарија како странец

Еден од најдобрите начини да се вработите во Швајцарија како странец е да пребарувате на интернет. Многу компании објавуваат слободни работни места преку онлајн платформи, како и преку веб-страниците на нивните сопствени компании. Исто така, не е невообичаено во Швајцарија да се испраќаат писма за интерес за работа дури и ако моментално нема слободни работни места во фирмата каде праќате писмо.

Веб-страници за барање работа во Швајцарија

Можете да најдете слободни работни места во Швајцарија на голем број веб-страници, од кои многу огласуваат работни места за странци во Швајцарија и на англиски јазик:

Слободни работни места за специјалисти:

  • Alpha – за раководители
  • Euro Science Jobs – истражувачка и постдокторска работа
  • Robert Walters – сметководство и финансии
  • SwissLinx – извршна власт, технологија и финансии
  • Diversity – фармацевтска индустрија

ИТ работни места во Швајцарија

  • Techno Jobs – ИТ и технички работи
  • Darwin –ИТ и телекомуникации
  • Swissdev Jobs – ИТ / развивачи на софтвер и програмери

Пред да одите на интервју, задолжително истражете ја компанијата за која аплицирате. Имајќи основни познавања за нивната мисија и работна култура ќе им покаже каков тип на подготвен, вреден вработен ќе бидете.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико

За повеќе вакви и слични теми придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Швајцарија