Колку изнесуваат пензиите во Германија?

Бенефициите за пензионирање во Германија значително се разликуваат од сојузна држава до сојузна држава.

Старосните пензии во просек се највисоки во Сар, каде пензионерите по 35 години осигурување добиваат во просек по 1.593 евра бруто месечно.

Вкупниот германски просек е 1.467 евра.

Тирингија е на дното на сојузните држави во однос на висината на просечната пензија: таму месечните бруто исплати од 1.346 евра се во просек за 247 евра пониски отколку во Сар.

Ова го покажува пензискиот атлас за 2022 година на Германското здружение за пензиско осигурување објавен во четвртокот во Берлин, пишува Феникс Магазин.

Северна Рајна-Вестфалија е на второто место на оваа скала со 1.564 евра месечно.

Следува Хамбург со 1.531 евро, Хесен (1.524 евра) и Баден-Виртемберг (1.521 евро).

Нивоата на пензиите ги одразуваат структурните разлики помеѓу регионите.

„Порано, многу мажи овде работеа на добро платени работни места во рударската индустрија, а денес добиваат релативно високи пензии“.

Пензискиот атлас ја покажува и разликата во платите на мажите и жените.

Во Сар, лидерот, пензионерите во просек добиваат по 1.593 евра.

Сепак, поделено по пол, се покажува дека мажите во просек добиваат 1.744 евра, додека кај жените просекот е 1.226 евра, односно разликата е 518 евра.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија