Работа како поштар / доставувач во Германија

Во која бранша бараат најмногу персонал без познавање јазик?

Веројатно веќе сте слушнале од многу луѓе дека недостасуваат две професии во Германија, а тоа се негуватели и доставувачи. Иако е потребен минимум познавање на германски јазик за негуватели, тоа не е клучно за доставувачите. Постојат добри причини за секоја од овие две професии:

 • причината за потребата од негуватели е тоа што многу луѓе стареат и дека Германија е една од земјите со најстари жители во Европа, така што им недостасуваат многу луѓе во секторот за негуватели па затоа ги прифаќаат дури и оние без искуство.
 • Причината за потребата н доставувачи е од една страна дека во Германија, и воопшто многу луѓе купуваат преку интернет, а се помалку во живо, така што сите овие купени стоки треба да дојдат на домашна адреса.
 • од друга страна потребата за професија поштар во Германија е неопходна бидејќи поштарот презема две работи: испорака на пакети до 2 кг и достава на писма и слична содржина

Што е потребно за да се биде поштар / курир?

За да имате подобар преглед на она што е потребно за работа како курир и поштар, ќе дадам примери од моето искуство. Дојдов на работа како поштар случајно, по многу неуспешни обиди да најдам работа на друго место без познавање на јазикот.

Ми помогна едно лице од Фејсбук група, на кое овој пат му благодарам, и ми рече да се јавам во пошта бидејќи бараат работници. Ја напишав мојата биографија на германски јазик и ја доставив на нивната официјална веб -страница, во делот каде што се бара работа.

Откако мојата апликација беше отфрлена двапати, се одлучив за не толку вообичаен пристап: отидов директно во филијалата и објаснив на англиски дека сакам да работам и дека немам проблем да научам.

За среќа налетав на дама која разбира англиски, го препрати моето барање и следниот ден ми се јави шефот. Ми рече да дојдам на интервју за работа.

Откако го направив интервјуто, тој ме испрати на пробен период и ми даде колега тој ден да ме одведе по тој пат.

Се вработив затоа што исполнив услови да работам, а условите се:

 • подготвеност за физичка работа
 • познавање барем на основите на германскиот јазик (иако може и без познавање на јазикот)
 • поседување возачка дозвола (иако доставував пошта со велосипед)

Кои се задачите за работа на доставувачите и поштарите во Германија?

Кога работев како поштар во Германија, јас лично работата не ми беше воопшто тешка додека не започнав да работам самостојно.

По завршувањето на процесот на учење заедно со колега, ме пуштија по моја рута. Овде ќе ви ги опишам задачите што ги извршував како поштат, а задачите за луѓето што работат како доставувачи се слични:

 • сортирање пошта во вашиот реон во кој работите, на германски Bezirk
 • скенирање и подготовка на пакети што треба да се испорачаат (поштарот доставува пакети до 2 кг, а курирот ги доставува сите пакети)
 • сортирање рекламен материјал за одреден ден (поштарите понекогаш носат и рекламни летоци, додека тоа не е практика за доставувачи)
 • достава на пошта и пакети до лицата за кои е наменета

Откако поштарите и куририте доставија сe што им било дадено на крајот од денот се враќаат во централата и и ја завршуваат смената со:

 • ги предаваат парите ако некој платил при преземањето (Nachnahme)
 • проверуваат колку пакети не се испорачани (најчесто ова се проверува со скенирање на неиспорачани пакети со уредот, потоа проверете во системот)
 • ако има пошта што не е разнесена, тогаш се обидува да се достави следниот ден (пакетите што не се доставени се оставаат на посебно место каде што потоа се испраќаат до центри каде што луѓето го земаат пакетот лично)
 • ако има судско писмо што го испраќа поштарот, тогаш тој доставува до смената потпишан документ дека е доставен (таквата пошта се доставува лично)

Која е работата и колкава е платата на доставувач / поштар во Германија?

Работата на доставувач / поштар е динамична. Смените започнуваат рано наутро (доставувачите малку подоцна, додека поштарите знаат да почнат во 5:30 часот). Пакетите и поштата мора да бидат доставени на време, бидејќи утре веќе пристигнуваат нови пратки.

Што се однесува до платата во тој сектор, таа варира во зависност од тоа дали работите директно или преку посредничка агенција. Мојата плата во Германија како поштар беше 13,11 евра бруто.

Вака сега изгледа (октомври 2021 година – плата за доставувач / поштар без призната диплома; Служба за вработување на Германија):

РепубликаПлата
Баден Вутемберг2.238 €
Хесен2.221 €
Хамбург2.203 €
Берлин2.193 €
Северна Рајна 2.179 €
Долна Саксонија2.176 €
Баварија2.147 €
Шлезвиг-Холштајн2.096 €
Бранденбург1.980 €
Рајнланд-Пфалц1.950 €
Мекленбург 1.786 €
Саксонија1.786 €
Саксонија-Анхалт1.679 €

Ако останев да работам по една година платата ќе растеше. Што се однесува до доставувачите, голем број од нив работат за пониска саатнина, бидејќи работат преку посредничка агенција.

Другите услови се според законите, па во зависност од тоа во која даночна класа припаѓате во Германија, вашата плата ќе варира според нив. Имате право на платен годишен одмор, а исто така ви се уплаќа и пензиско осигурување.

Кои работодавци бараат курири / поштари?

Работодавачите кои ја бараат оваа професија се во логистичкиот сектор, што значи дека секогаш е добро да се погледне кои компании во Германија бараат такви работници. Подолу е список на најголемите компании кои моментално бараат работници во логистичкиот сектор (линковите ќе ве однесат на нивните моментални отворени работни позиции):

Исто така, има безброј помали компании во сите градови, но ова е листата на најголемите и има постојана потреба од работна сила. Можете да работите со полно работно време, со скратено работно време или како Minijob.

Дали доставувач / поштар е добра прва работа во Германија

Јас мислам дека е. Јас лично не можев да се видам себеси во таа работа долго време, бидејќи е многу физички напорно и стресно. Доброто е што е најлесно да се добие таа работа во Германија без да се знае јазикот, како што веќе наведов.

Фактот дека работата може да се работи без познавање на јазикот не значи дека не треба да го научите јазикот, бидејќи лично мене ми беше полесно да комуницирам со колегите по смената.

Важно ви е додека ја извршувате својата работа, веднаш да започнете да учите германски јазик, никогаш не знаете кога ќе се појават нови можности и секогаш можете да побарате покачување на платата се додека инвестирате во себе.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија