10 најчести работни места за почетници во Германија

Доаѓањето во Германија значи огромна промена. Промена во местото на живеење, животната средина, климата – но честопати ова значи и драстична промена во работата и кариерата.

Kои се најчестите почетни работни места во Германија? Кои работни места не е тешко да се најдат и кои позитивни и кои негативни аспекти можете да ги очекувате од нив?

Работа на градилишта, помошни работни места и квалификувани работни места

Што е добро?

 • Брзо и лесно е да се најде – секој знае некој што работи на „бауштела” и работата е договорена од дома.
 • Често може да се добие сместување „во пакет“.
 • Се плаќа подобро од другите почетни работни места. Особено ако сте подготвени да работите напорно.
 • Често имате на располагање автомобил од фирмата.
 • Долги паузи во текот на зимата.

Што е лошо?

 • Долго работно време, честопати се работи и сабота. Не остава време и енергија за курсеви, како што е германски јазик.
 • Соработниците се главно „ауслендери”, нема да научите германски јазик толку брзо и проширувањето на кругот на познаници не е лесно.
 • Не дава можност за напредување.
 • Често опасна работа.
 • Со сместувањето сте врзани за работодавецот.
 • Овие зимски одмори се бесплатни, но технички не работите, т.е. нема работен стаж за тоа време.

Работа во ресторани за брза храна, Мекдоналдс, Бургер Кинг

Што е добро?

 • Работата се наоѓа брзо.
 • Разновидни колеги – погодно за учење јазици и проширување на кругот на познаници, особено ако контактирате со клиенти.
 • Редовно работно време – поволно за планирање курсеви и други активности.
 • Можност за напредување.
 • Храна (топол оброк) обично е вклучена.

Што не е во ред?

 • Многу ниско платени, стандардизирани работни места.
 • Како работник сте навикнати на максимум.
 • Несигурна работа со честа флуктуација на вработените.
 • Работно време во смени.

Работа во „наши“ ресторани, кујни, како „Spüler”, келнер, итн.

Што е добро?

 • Слично како на градилиште, работата се наоѓа брзо, дури и од дома.
 • Сместувањето е често вклучено.
 • Можност да научите и да напредувате за друга работа во гастрономијата.
 • Најчесто е вклучена храна (топол оброк).

Што не е во ред?

 • Слабо платена.
 • Со сместувањето сте врзани за работодавецот.
 • Сите вработени се наши – не е најдоброто опкружување за учење јазик.
 • Работното време е обично двократно.
 • Не остава време за други активности, курс по германски јазик итн.

Работа во фирми за чистење

Што е добро?

 • Работата се наоѓа брзо.
 • Разновиден опис на работата.
 • Можност за работа и разговор со клиенти.
 • Често рутинска, независна работа.
 • Флексибилно работно време.

Што не е во ред?

 • Вие работите сами или колегите се претежно странци. Нема да научите германски јазик толку брзо.
 • Платата е мала.
 • Може да биде физички напорно.
 • Работа со опасни хемикалии.


Работа во хотели како собарка или чистачка

Што е добро?

 • Работа за германска или интернационална компанија.
 • Разновидни колеги и „чувството“ на голема компанија.
 • Преку контакт со меѓународни и германски гости може да се научи јазикот.
 • Можност за сместување.
 • Планирано работно време.

Што не е во ред?

 • Повторувачки, стандардизирани работни места.
 • Работа во смени, секој ден од годината.
 • Најчесто многу мала плата.

Помошни работници во фабрики „Anlernkraft”

Што е добро?

 • Работни места во германската индустрија, најмногу во јаки компании со традиција како MAN, BMW…
 • Планиран работен ден.
 • Разновидна средина, одлична за учење јазици и „занаети“.
 • Можност за докажување и унапредување.
 • Кантина.

Што не е во ред?

 • Работа во смени.
 • Непривлечни работни места – го работите она што другите не сакаат.
 • Честопати надвор од градот, затоа мора да се патува на работа.
 • Ниски почетни плати.
 • Најчесто „subunternehmen“ (подизведувачи).

Помошни работници во магацин, „Lagerhelfer

Што е добро?

 • Работни места може да се најдат брзо, особено ако имате искуство, возите виљушкар итн.
 • Плата подобро од другите почетни работни места.
 • Можност за школување.

Што не е во ред?

 • Физички напорна работа.
 • Работа во смени.
 • Ризик од повреда при работа.

Работа преку „Zeitarbeit“ или „Arbeitnehmerüberlassung

Што е добро?

 • Ако сте физички во добра форма многу е лесно да се вработите,
 • Можност за работа и стекнување искуство во големи компании.
 • Не дава можност за школување и специјализација затоа што секогаш правите нешто друго
 • Ве третираат како „ресурс“, а не како личност

Асистенти негователи (Präsenzkaft) – во дом за стари лица

Што е добро?

 • Дефицарна професија и зголемена побарувачка за вработување
 • Не е потребна завршена медицинска обука
 • Добри шанси за учење и напредок,
 • Можност за полесно сместување

Што не е во ред?

 • Малку потешко да се најде
 • Физички и ментален стрес
 • Работа во смени, секој ден од годината
 • Грижата за другите не е за секого

Доставувачи на пакети

Што е добро?

 • Работните места лесно се наоѓаат, особено пред Божиќ
 • Самостојна работа
 • Во зависност од местото на работа и рутата, може да биде и лежерна, рутинска работа
 • Ако не работите за подизведувач често сте дел од големи компании кои редовно ги подобруваат работничките права (DHL)

Што не е во ред?

 • Потребна е возачка дозвола и знаење за управување со комбе
 • Многу стресно, во зависност од денот и рутата
 • Повторувачка активност, правејќи нешто слично секој ден
 • Многу работа, особено пред празниците
 • Платата е лоша во однос на работата и одговорноста
 • Претежно сте сами и немате со кого да зборувате германски

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија