Како да остварите пасивни примања?

Секој кој е заинтересиран за управување со личните финансии и повремено чита на оваа тема, забележал дека во последно време многу се пишува за пасивни приходи.

Пасивниот приход, односно приходот што го добивате без или со многу малку работа, е претставен како свет грал во управувањето со своите финансии. Ако успеете да си го средите животот за да не морате да работите и редовно да заработувате, вие всушност сте победиле во животот и го живеете она за што сонуваат смртниците кои работат само за пари.

Сликата на млад човек кој седи некаде на плажа, пие пина-колада и го става мозокот на пасење, а во исто време ја полни својата банкарска сметка која постојано расте, секако е примамлива. Но, колку е тоа реално? Што всушност е пасивниот приход и колку е реално за нас, обичните луѓе, да ги организираме нашите инвестиции и нашите животи на начин што ќе го овозможи тоа?

Што е пасивен приход?

Пасивниот приход е приход што го заработувате без или со многу малку вложување на работа и време. Класичните примери се:

 • Приходи од инвестиции
 • Приходи од онлајн бизнис (на пр. онлајн продавница)
 • Приходи од изнајмување на недвижен имот

Ако погледнеме, овие 3 примери навистина имаат потенцијал да ни донесат редовни приходи додека во исто време не бараат многу време и труд. Ако имате на пример стан со станари во него, добивате кирија секој месец без да морате да правите ништо. И ако имате неколку станови, веројатно можете да живеете само од тие приходи.

Еве малку подолг список на можни извори на пасивни приходи:

 • Онлајн продажба
  • ракотворби
  • онлајн курсеви
  • книга
  • Фотографија
  • дизајн
  • NFT
 • Изнајмување на недвижен имот
 • Изнајмување на автомобили
 • Позајмување пари со камата или лихварство
 • Инвестирање во финансискиот пазар
 • Изработка на веб страници/блогови
 • Создавање канал на Youtube
 • Dropshipping
 • Инвестирање во компании
 • Патентирање на производи/пронајдоци и продажба на авторски права

Како до пасивен приход?

Зошто пишувам на оваа тема? Затоа што последниве 2 – 3 години работам на тоа и мислам дека можам да помогнам и да дадам некој совет на оние кои ја следат истата цел.

Веќе од самиот почеток бев свесен дека инвестирањето не е лесно. Како и сите други важни работи, така и ова нема да се случи преку ноќ и мора да биде поврзано или со многу труд, или со времето што треба да се вложи. Но, повторно, од самиот почеток ми беше јасно дека ако почнам на време, ќе можам да дизајнирам сопствена финансиска средина што ќе ми овозможи порано да се пензионирам. Можам да кажам дека не се смени. Целта е да мора да работи до 50 години. Понатаму по избор.

Со цел да генерирам пасивен приход, се концентрирав на неколку различни инвестиции:

 • недвижен имот
 • акции/финансиски инструменти
 • онлајн извор на приход
 • други, краткорочни инвестиции

Сите 4 се потенцијални извори на приход и можат да ми помогнат да генерирам приход без да работам. Покрај тоа, избрав работи кои барем малку ги разбирам и за кои сум подготвен да научам повеќе. Ова е многу важно, не инвестирајте во работи за кои немате поим и ги правите само за профит. Таму нема љубов.

Тука прочитајте како да остварите пасивни приходи од интернет

Пасивен приход, за сите луѓе кои стекнуваат капитал, кои не го наследиле или го нашле на улица, скоро и да не постои. Сите овие инвестиции бараат труд, учење, преземање ризик, а најмногу почетен капитал што треба да го заработите на „класичен“ начин, со работа и труд.

За да генерирате пасивен приход, или треба да вложите значителен капитал (кој повеќето од нас го немаат) или многу труд, практично про боно, со надеж дека овој напор подоцна ќе донесе приход без многу работа. Добар пример е авторско дело, на пр. книга. За еден ден да живеете од приходите што ги добивате од продажбата на вашиот бестселер, тој бестселер мора да го напишете практично бесплатно. Да вложите огромен труд и време, со надеж дека подоцна ќе имате вистински пасивни приходи. Овде не станува збор за пасивни приходи, туку за приходи кои се временски поместени во однос на вложената работа. Блог, патенти, онлајн курсеви, Youtube… сите ја следат истата шема.

Еве како изгледа од моите примери и што научив досега:

 • недвижен имот – да, секој месец редовно пристигнува приходот, но пристигнува и ратата од кредитот. Оваа инвестиција всушност не е исплатлива во моментов, бидејќи месечните трошоци се поголеми од приходите. Затоа ми треба повеќе капитал и време за да ја постигнам целта.
 • акции/финансиски инструменти – за да остварите значителен приход од инвестирање на финансискиот пазар, мора да имате значителна сума на пари. Годишниот раст од 3% на 5.000 евра нема да ви помогне да постигнете финансиска независност. 50.000 евра е друга приказна. Па ми треба повеќе капитал за ова да има смисла.
 • онлајн извори на приход – било да е Емигрико или било што друго, тоа е всушност работа што ја вложувате со надеж дека еден ден ќе можете да заработите пари од неа. Што се однесува до мојот блог, вложениот труд не е во никаква врска со приходот што го остварувам од него. Не сакам ни да ја знам саатницата, ако воопшто би можел да ја пресметам.
 • други, краткорочни инвестиции – се ризични. Можеби веќе сте ја прочитале мојата екскурзија во криптовалутите: Како бев ограбен од хакери

3 работи значително би ја подобриле ситуацијата:

 • дека не го плаќам кредитот за имотот, односно да е веќе вратен
 • дека имам многу поголема „база“ на средства за инвестирање
 • па посветам многу повеќе време секој ден кое нажалост го немам

Мислам дека ја разбирате поентата. За да остварите „пасивни“ приходи потребни ви се пари, труд и време. Парадокс, нели?

Дали пасивниот приход е мит?

Секако дека е можно да се живее од инвестиции. Прво, јас не сум професионалец и сигурно има луѓе кои се повешти и знаат како да извлечат повеќе од помалку.

Што се однесува до мојата стратегија, продолжувам до целта да се пензионирам на 50 години.

Има ли меѓу вас пасивни инвеститори? Можеби некој со подобри искуства?

Јас не сум финансиски експерт и се што се ќе прочитате овде е мое искуство и лично мислење.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија