Колку месо и млеко е дозволено да понесете со себе преку граница?

Многу патници кои патуваат од Македонија, , Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Косово или некоја друга земја од трети земји, кога се враќаат во ЕУ, прашуваат колку месо и млеко можеме да пренесеме преку граница?

Не е дозволено внесување месо и млеко, ни месни и млечни производи.

Дозволено е внесување на 20 килограми свежа, сушена, варена, солена или чадена риба, ракчиња, ракови и школки по патник. Кога станува збор за други производи од животинско потекло, како мед, јајца, производи од јајца, месо од полжав или жаби, дозволено е внесување до 2 кг по лице. Исто така може да внесете до 5 килограми свежо овошје и зеленчук, освен компири.

Во продолжение ви пренесуваме табела што е дозволено од трети земји во ЕУ и каде е дефинирано што и каков вид на месо и млеко

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија