Можете да работите како негуватели и без искуство во Германија

Како е да се биде неговател без искуство, колку е тешка работата и какви се условите за работа, ќе ви покажам од моја перспектива.

Како во една од статиите што напишав каде можете да најдете работа бидете сигурни дека ќе најдете и повеќе од доволно работни места за поимот Pflegehilfskraft. Една од подобрите страници е дефинитивно Joblift. На врската ви ставам пример за негуватели во Ерланген.

Зошто без искуство одлучив да станам неговател во Германија

Март 2020 година Почеток на пандемијата на вирусот Корона, а јас сум без работа. Седам во WG (име за стан што го делите со цимери, само еден начин да го направите сместувањето во Германија ефтино) и размислувам за тоа каква работа би можел да најдам.

И немам време да чекам 2 месеци за одговор, така што за такви работни места не станува збор. Lockdown, масовното преминување кон моделот Home Office и неизвесноста за иднината на работните места не е баш најдобро време за барање работа.

Што направив јас? Седнав на компјутер, отворив табела во Excel и започнав да пишувам. Кои работни места се потребни во моментов? Кој бара работници? Каква е работната атмосфера на одредени работни места?
По дводневна анализа, сè укажуваше на една професија – неговател или на германски Plegehilfskraft (помошник неговател).

Каде да се вработите како неговател без искуство?

Откако решив да најдам работа во струката неговател, следното нешто беше да најдам работодавач. Почнав да пребарувам на интернет и ги користев алатките што ги споменав во советите за барање работа.

Интернетот се упатуваше на 3 места: болници, домови за стари лица и работно место „Ambulanterpflegedienst“, што значи негуватели кои одат на домашни посети за оние пациенти кои немаат потреба и желба да бидат во дом за стари лица (Altenheim).

Тој ден, мојата сегашна колешка ми спомена дека нејзината компанија Pflege Mobil (работа на домашен негувател – Ambulanterpflegedienst) сака да ја пополни работата на негувател. Јас сум неискусен, но тоа не е толку важно. Се пријавив, напишав е-маил на германски јазик, отидов на интервју, ја приложив мојата биографија и договорив пробен ден.

Шефот сакаше тој ден само да одам со еден работник и да видам како изгледа работата, дали можам да го сторам тоа. Ми се допадна, потпишав договор и започнав да работам.

Плата на неговател без искуство

Платата за неискусен неговател е многу добра со оглед на другите работни места кои нудат многу ниски сатници без искуство. Германија законски утврди минимална сатница што може да ја има негувателката за да ги охрабри луѓето да ја завршат работата.

Имате пропишана минимална сатница за негователите што е над 2 евра повисока од „редовниот“ минимум.

Ова е состојба на просечна плата за негуватели (февруари 2021 година; Служба за вработување на Германија)

Работното време, барем што се однесува до Ambulanterpflegedienst, мене лично ми е примамливо. Утринската смена започнува во 6 и трае околу 7 часа, така што го имате скоро целиот ден за себе.

Попладневната смена исто така не трае многу. Што се однесува до работата во домови и болници, тоа е работа со 3 смени, бидејќи луѓето се во установата. Одморот е обезбеден како и на секое друго работно место.

Еве уште една табела за плата, но овој пат неколку големи градови:

Првите почетоци на старател без искуство

На првиот ден од април 2020 година започнува мојата нова животна авантура. Без искуство, започнувам двонеделен Anarbeitung со еден колега, запознавајќи ја работата и пациентите. Две работи што се неопходни за успешно да се заврши работата:

  • Знаењекако правилно да се третираат пациентите
  • Знаење кои се обврски на негувателот (Leistungen)

Негувателот е контакт на пациентот со надворешниот свет. Тогаш работата станува смислена, хуманитарна. Покрај задачите што ги запишуваат на работниот план, најважната задача е да се даде психолошка поддршка на пациентите.

  • Да се ​​биде таму за нив.
  • Да им донесете насмевка со влегување во собата.
  • Натерајте ги да осмев
  • Запознајте кои се тие, што сториле и врз основа на тоа излезете со тема што може да ги интересира.
  • Вие би го ценеле тоа, а тие уште повеќе, особено кога како странец ќе влезете во нивниот дом и ќе им пружите рака што ги води низ староста. Од моето искуство знам дека една насмевка им вреди повеќе од какво било материјално богатство.

Јас сум многу отворена личност и ги слушам вестите секој ден во автомобилот, така што на моите пациенти секогаш им носам нова доза на информации за кои можеме да разговараме. Можете да најдете друг начин, за жал не можам да ви дадам совет како да водите разговори – важно е разговорот да тече.

Услугите што ги прават негувателите се одлични, но сепак постојат одредени услуги што не можат да ги направат неискусни луѓе. Затоа, овде ги пишувам оние што можат да се научат многу брзо и со кои негувателот најчесто се среќава.

Тоа се давање апчиња, давање инсулин, промена на облека, подготвување појадок, менување пелени, облекување чорапи што помагаат во протокот на крв (Kompressionstrumpfe), завиткување на нозете, грижа за едноставни рани (чистење на површни рани), нега на кожата, туширање.

Сите овие услуги се нудат врз основа на Pflegegrad, нивото на кое пациентот мора да има осигурување покриено со услугите, што ги плаќал од својата плата. Колку е повисоко нивото на Pflegegrad, толку помалку лицето е способно да се грижи за себе.

Потоа доаѓаме како подадена рака на пациентите за нормално секојдневие. За среќа, пензиите во Германија, заедно со некој вид заштеда за старите лица, обезбедуваат голема финансиска сигурност.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија