Норвешка бара работници

Норвешка има потреба од од инженери, особено експерти во механика, електроника, автоматика, хидраулика и снабдување со вода, предучилишни воспитувачи, наставници, особено во областа на природно-математичките науки, лекари и медицински сестри, психолози, возачи на автобуси, такси возачи, готвачи и келнери.

Просечната месечна плата е околу 4.500 евра.

Во моментов работници се бараат во Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kverner, Kongsberg Grupa, Aibel, Roksar i Fabricom.

Според ЕУРЕС, за да можете да останете во Норвешка додека да добиете работа треба да се пријавите во најблиската полициска станица и да побарате дозвола за времен престој од 3 месеци или додека да најдете работа, но не подолго од 6 месеци.  Максималното работно време во текот на неделата изнесува 40 часа, а просечно секој работник работи по 7,5 часа или вкупно 37,5 часа неделно.

Просечната плата во оваа скандинавска земја е една од највисоките во Европа, но и во светот. Во моментов таа изнесува 36 700 норвешки круни (NOK), или 4384 €. Десет проценти од најплатените жители на оваа земја заработуваат во просек околу 8541 евра, а десет проценти најниско платени жителите на просечната месечна заработка околу 2460 €.