ОВА ЗАНИМАЊЕ НОСИ ПЛАТА ДО 2.500 ЕВРА: Странските работници се задоволни од условите за работа во Хрватска

Во подобрите ресторани искусните готвачи можат да заработат од две и пол илјади евра нагоре. Платите за почетниците готвачи се движат од илјада двесте до 1.500 евра, пишува N1.

„Сите имаат слободен ден, уредно се платени, имаат свое работно време, знаат според неделен распоред кога работат, кога се слободни, имаат и годишен секако, затоа се потрудивме да привлечете наши луѓе“, вели Деан Пејовиќ, готвач и ко-сопственик на ресторан во кој се вработени работници од Хрватска.

Во друг ресторан, ко-сопственикот вработил тројца Филипинци, вклучувајќи и готвач.

„Задоволен сум од мојата работа во Хрватска, добра е. Мојот работодавец е добар и многу љубезен кон нас, кон странските работници“, вели овој готвач.

Платено му е сместувањето и комуналиите, оброк во ресторан, а задоволен е од платата. Најтешкиот дел беше учењето да ги подготвува јадењата од овие краишта, но и тоа му успеа.

„Ние сме странци, па не ја знаеме вашата храна! Затоа мора многу да учиме и вежбаме…Но, убаво е да научиш да си ги подготвуваш оброците. Виршли, гурмански, да“, вели Филипинецот.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија