4 броеви кои мора да ги имате кога ќе дојдете во Германија

Сите вие ​​кои живеете во Германија сте навикнати да имате различни броеви, шифри и пинови кои се неопходни за деловниот и приватниот живот. Иако „услугите“ што ги користиме со овие бројки се составен и неопходен дел од современото живеење, има некои бројки кои се поважни од другите.

Овие броеви мора да ги имате и најчесто не ги менувате и ве следат цел живот. Под нив се чуваат наши пари, архивирани се вашите податоци за пензија, даноци и други информации на кои повеќе се потпираме на крајот на работниот век и затоа е важно да ги имаме и да ги чуваме.

4-те најважни броеви во Германија се:

  • Steuer-ID
  • IBAN
  • Mitgliedsbescheinigung der KK
  • SVNR/SV-Ausweis

Steuer-ID

Е даночниот број. Бројот што ве придружува, ако сте родени во Германија, од лулка до гроб – дури и понатаму (вашиот даночен број и поврзаните податоци со него се бришат 20 години по вашата смрт). Даночниот број беше воведен во 2008 година како постојан даночен идентификационен број. Тој е непроменлив, единствен и траен. Даночниот број (Steuernummer) главно се користи од финансиски институции за да им помогне да ги идентификуваат и класифицираат вашите податоци.

За да добиете даночен број не морате да поднесувате барање, го добивате автоматски при раѓање, а доколку не сте родени во Германија, ќе го добиете веднаш откако ќе го пријавите вашето живеалиште во Германија. Интересно е кога имаш дете, после неколку недели по пошта ти стига даночниот број за бебето, даночен број за неколку недели старо бебе. Нема лабаво.

IBAN

IBAN (International Bank Account Number) е стандардизиран број за меѓународни плаќања кој се користи од 2008 година за домашни плаќања (Германија). Тоа е името, шифрата на секоја банкарска сметка во Германија.

IBAN е нов број кој треба да ги замени сметката и банкарските броеви користени пред него. Без разлика дали сте фирма или приватно лице, IBAN е бројот кој најчесто ќе го користите и кој дефинитивно треба да го имате. Добрата вест е дека добивањето IBAN не е премногу тешко, имено штом отворите некоја сметка во која било банка првото нешто што ќе го добиете е IBAN број, дури и пред да добиете картичка, пин и слични работи тој број ќе биде познат за вас. Прочитајте овде како да отворите банкарска сметка во Германија.

Број на здравствено осигурување (Mitgliedsbescheinigung der KK)

Штом почнете да работите кај работодавач во Германија или сакате да се пријавиѕр во Arbeitsamt, ќе треба да докажете дека имате здравствено осигурување, односно дека имате број за здравствено осигурување.

Здравственото осигурување во Германија е задолжително и мора да бидете осигурани пред да започнете со работа.

SVNR/SV-Ausweis

Sozialversicherungsnummer или број за социјално осигурување. Станува збор за 12-цифрен број кој се користи за идентификација на сите физички лица кои се членови на задолжителното пензиско осигурување. Секој човек има единствен број што го придружува во текот на животот. Под овој број се чуваат сите податоци кои се важни за подоцнежното пензионирање. Колку години стаж, образование, Elternzeit), се сите податоци кои се важни и се чуваат во социјалното осигурување.

Тој број можете да го најдете на картичката за здравствено осигурување што ја добивате веднаш штом ќе влезете во деловниот свет, без разлика дали се работи за постојана работа, MiniJob или нешто слично. Повеќето луѓе не мора да ја носат оваа хартија со себе, иако има индустрии, на пр. градежништво, гастрономија и слично во кои вработените мора да имаат со себе Ausweis во случај да „налетаат“ на Zoll контрола. Ако случајно сте го изгубиле Ausweis или не можете да го најдете вашиот број за социјално осигурување, кажете му на вашето здравствено осигурување да ви го „пријави“..

Ако не сте некој што чува документи, обидете се барем да ги зачувате овие 4 броеви, бидејќи секогаш ќе ви притреба еден од нив. За се друго има Master Card 🙂

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија