Колку алкохол (ракија, вино или пиво) е дозволено да се носи преку граница?

Многу патници кои патуваат од Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Косово или некоја друга земја од трети земји, кога се враќаат во ЕУ, прашуваат колку алкохол (ракија, вино или пиво) можеме да пренесеме преку граница?

Дозволено е еден литар жесток пијалок (ракија), четири литри вино или 16 литри пиво.

Кога станува збор за алкохолни пијалоци, истите правила важат за патување со патен, воздушен и поморски превоз – секој смее да носи 16 литри пиво, 4 литри вино и 2 литри алкохолни пијалоци со помалку од 22% алкохол, т.е. , еден литар појаки алкохолни пијалоци.

Тука прочитајте:

Колку цигари и тутунски производи е дозволено да се превезуваат преку граница?

Колку месо и млеко е дозволено да понесете со себе преку граница?

Што можеме да пренесеме преку хрватската граница во ЕУ? Ќе се изненадите што е дозволено, а што е забрането

Колку пари може да се внесат и изнесат преку граница?

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија