Совети како да најдете работа во Цирих

Барате работа во Цирих или размислувате за промена? Пред да започнете со барање работа, еве неколку вредни информации и совети од експерти и читатели кои успеале да најдат работа на најголемиот швајцарски пазар на труд.

Животот и работата во Цирих нуди многу можности да се извлечете од високите плати, поволниот баланс помеѓу работата и животот и меѓународната работна средина.

Сепак, процесот на наоѓање работа како странец во најголемиот швајцарски кантон на почетокот може да биде долг и трнлив.

Швајцарија има систем на квоти за странска работна сила, што значи дека има годишно ограничување на бројот на дозволи што се издаваат на странски работници годишно.

Канцеларијата за економски прашања и труд во Цирих (AWA) соопшти дека издала вкупно 5.317 работни дозволи за државјани на трети земји во 2021 година.

Ова вклучува обновување на дозволитена оние кои веќе живеат во Швајцарија (на пр. студенти) и работниците кои престојуваат само кратко време.

Во 2022 година, кантонот Цирих има 393 дозволи за краткотраен престој L и 246 дозволи за престој B за работници од трети земји (кантонот сè уште може да аплицира на федерално ниво ако му требаат повеќе работници).

Швајцарија има двоен систем, дозволите прво ги проверува кантонот пред да ги прегледа Државниот секретаријат за миграција (SEM).

Во споредба со другите кантони, Цирих има на располагање повеќе дозволи.

Ова е затоа што кантонот е најголемиот економски двигател кој придонесува со повеќе од 20 проценти во националниот БДП.

Вработува една петтина од работниците во земјата и е дом на 116.000 компании како Google, ABB, Microsoft, AXA и Swiss Re.

AWA одби да ги именува компаниите кои ангажирале најголем број странски работници. Сепак, тие признаа дека една третина од работните дозволи издадени во Цирих се наменети за секторот за информатичка и комуникациска технологија (ИКТ).

Општо земено, се уште најбаран е здравствениот сектор со најголем број вработени од 55.200. Други важни сектори вклучуваат образование – благодарение на Швајцарскиот федерален институт за технологија (ETH) и Универзитетот во Цирих – и финансиските услуги.

Една третина од сите швајцарски банки се лоцирани во регионот на Цирих, вклучувајќи ги UBS, Credit Suisse и Julius Baer, ​​а се проценува дека 9 проценти од работниците во кантонот Цирих се вработени во банкарскиот сектор

За оние кои можеби не размислуваат да работат во Цирих, можеби е сега вистинско време да продолжат понатаму. Мајкл Пејџ откри скок од 38 отсто во бројот на огласени работни места од јануари до декември 2021 година..

Најбарани се: ИТ професионалци, инженери, B2B професионалци за продажба и деловни администратори.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико

За повеќе вакви и слични теми придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Швајцарија