Ја напуштате Германија трајно и не знаете што треба да одјавите?

Еве список на работи на кои треба да обрнете внимание и што треба да направите за успешно да ја напуштите земјата и бирократијата.

Решивте трајно да ја напуштите Германија, можеби сте нашле нешто подобро надвор од Германија, но самите не знаете што треба да проверите за да не останат долгови кои можат да станат скапи. Muenchen-life носи список на работи на кои треба да обрнете внимание и што треба да направите за успешно да ја напуштите земјата и бирократијата.

Стан

Ако сте изнајмиле стан во Германија, однапред известете го вашиот сопственик дека заминувате. Повеќето договори го бараат тоа најмалку три месеци однапред.

Ако живеете во WG

Ако живеете во заеднички стан (WG), проверете со вашите станари за тоа како заминувањето влијае на договорот. Сопствениците понекогаш ќе ви дозволат да си заминете без проблем или некој да ве замени. Во овој случај, образецот за известување за раскинување ќе биде корисен овде.

Козметички поправки на оштетувања во станот

Го откажавте станот но не заборавајте за штетата што може да настане за време на вашиот престој во станот. Доколку штетата е поголема и бара поголеми интервенции и поправки, можете да ги поправите на ваш трошок или сопственикот ќе ја задржи кауцијата/депозитот.

Кауција

Задолжително разговарајте со сопственикот за да одредите кога може да очекувате враќање на депозитот (депозитот што го дадовте кога влеговте во станот). За жал, не постои законски максимален рок за да ви го вратат. Сепак, генерално е разумно четири недели откако ќе го напуштите станот и ќе платите за сè.

Режија и напуштање на станот

Кога ќе заминете, фотографирајте ги комуналните броила, како што се гас, струја и вода, за да ја докажете вашата потрошувачка на добавувачот и/или закупецот. Погрижете се да го прегледате станот, ако е можно со сопственикот и да го вратите клучот. За време на предавањето, вашиот сопственик треба да потпише хартија со која потврдува дека станот е во ред и дека сите клучни копии се вратени.

Сметки и договори

Пред да заминете, треба да контактирате со снабдувачите со електрична енергија и гас за да го раскинете договорот.

Не заборавајте да ги раскинете сите други договори за кои сте одговорни, вклучително и струја, интернет, телефон, вода, друго осигурување, како и рекреативни работи како што се членство во теретана или кое било друго членство во клуб. Не заборавајте да започнете со планирање три месеци однапред бидејќи некои членства може да имаат отказни периоди.

Повеќето интернет договори се на долг рок и можеби ќе треба да го донесете вашиот Abmeldung за да докажете дека засекогаш ја напуштате земјата и дека треба да го раскинете договорот. Клиентите кои се иселуваат од Германија се опфатени со овој закон: измена на ТКГ §46. VIII и можат да го раскинат договорот надвор од минималното времетраење со тримесечен отказен рок доколку се преселат. Видете примери на формулари за раскинување на договор овде.

Ако имате претплати што сакате да ги продолжите, како што се претплати за стриминг, ажурирајте ја вашата адреса и детали за плаќање, како и другите промени.

За поштата, можете да склучите договор за препраќање пошта со Дојче пост за да бидете сигурни дека нема да пропуштите важни писма кога сте во вашиот нов дом. Стандардната услуга трае 6 месеци, со можност за продолжување со доплата.

Работа

Однапред информирајте го работодавачот дека ја напуштате компанијата и каде треба да се исплати последната плата. Видете пример за раскинување договор за работа овде.

Осигурување

Контактирајте ја вашата осигурителна компанија однапред за да ги раскинете вашите полиси. За здравствено осигурување, разговарајте со вашиот давател на услуги за да дознаете дали постои начин да ги пренесете вашите пензиски права, можете да одлучите да го задржите германскиот систем за вас.

Данок

Проверете ја вашата ситуација како даночен обврзник. Ако трајно ја напуштите Германија и не се вратите да живеете повеќе од 183 дена во годината, веројатно веќе нема да бидете оданочени во Германија. Сепак, ова не важи ако имате имот или имот што создава приход во Германија или се враќате повеќе од 183 дена во годината.

Дали имате дополнителни прашања од даночниот советник. Можете да поднесете даночна пријава откако ќе ја напуштите Германија.

Стапете во контакт со GEZ и известете ги дека се селите. Овој формулар за известување за раскинување можете да го користите за да престанете да плаќате радиодифузна такса (ТВ такса).

Доколку сте самовработени, задолжително известете ја даночната управа дека ја напуштате земјата.

Бенефиции за невработеност

Ако ги исполнувате условите за надоместок за невработеност во Германија, можеби е можно да ги пренесете овие бенефиции во системот на вашата нова земја. Ова е особено изводливо ако се преселите во друга земја во ЕУ.

Враќање на пензиски придонеси

Ако сте работеле во Германија помалку од пет години и не сте државјанин на ЕУ, можете да си ги вратите пензиските придонеси. Овде можете да најдете детален водич за тоа како да го направите тоа.

Сметка на банка

Известете ја вашата банка дека заминувате и закажете состанок доколку е потребно. Погрижете се да ги искеширате преостанатите пари на вашите сметки доколку не планирате да се вратите.

Одјава од адреса

Исто како кога прв пат дојдовте во Германија, се регистриравте со адреса, па мора да се одјавите кога ќе заминете. Можете да го пополните формуларот за одјава од адреса, кој може да се најде во локалниот Bürgeramt или онлајн. Можете исто така да го направите тоа по пошта. Имате најмногу две недели по заминувањето од Германија да ја одјавите вашата адреса.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија