Плати во Русија: Список на плати и трошоци за живот

Во последните децении, Русија стана преферирана дестинација за работниците од различни делови на светот, вклучувајќи ги и оние од Балканот. Со својата богата историја, култура и силна економија, Русија ги привлекува оние кои бараат подобар живот, повисоки приходи и развој на кариерата.

Иако се соочува со специфични политички предизвици, начинот на живот и културните сличности ја прават Русија идеална дестинација за работниците од Балканот. Не само што имаат можност да заработат повеќе, туку имаат и можност да се чувствуваат во Русија како да се во својата земја. Се проценува дека во Русија моментално живеат околу 40.000 Македонци.

Во овој текст длабински ќе ги истражиме платите во Русија, ќе ги анализираме трошоците за живот и ќе ги расветлиме причините поради кои луѓето од Балканот се повеќе избираат да работат во оваа земја.

Руската економија

Руската економија претставува важен дел од светскиот економски пејзаж. Оваа земја се издвојува по своите богати природни ресурси, што е клучен фактор за нејзиниот економски развој. Нафтата, природниот гас, јагленот, минералите и шумите ја сочинуваат виталната основа на руската економија, а енергетскиот сектор често игра клучна улога во нејзините извозни активности.

Индустријата исто така зазема значајно место во руската економија. Производството на автомобили, машини, метали, хемикалии и други производи придонесува за значителен дел од бруто домашниот производ (БДП). Москва, како главен финансиски центар, игра клучна улога на меѓународните финансиски пазари, а рускиот капитал се тргува на глобалните берзи.

Сепак, руската економија не е совршена. Земјата се соочува со социјални прашања како што се нееднаквоста, здравството и образованието. Покрај тоа, ниската продуктивност, бирократијата, корупцијата и политичката нестабилност претставуваат големи предизвици.

И покрај предизвиците, руската економија сè уште нуди бројни можности за инвеститорите и деловните луѓе. Развојот на сектори како што се технологијата, инфраструктурата и енергетската ефикасност може да има значително влијание врз идниот економски раст на Русија. Разбирањето на карактеристиките и динамиката на руската економија е од суштинско значење за оние кои размислуваат да водат бизнис или да работат во оваа земја.

Руската рубља и еврото

За целосно разбирање на контекстот на платите во Русија, неопходно е да се разгледа паритетот на валутата. Имено, платите подолу се изразени во евра, додека официјална валута во Русија е рубљата. По почетокот на војната во Украина, рубљата доживеа пад, што значи дека ако ги погледнеме платите изразени во евра пред војната, тие би биле значително повисоки отколку што се сега.

Плати во Русија по професија

Платите во Русија често се предмет на различни анализи и дебати. Нивното издржување зависи од многу фактори, вклучувајќи ја и географската локација. Москва, како главен град и економски центар, често нуди повисоки плати од руралните или помалку развиените делови на земјата. Ова создава значителни економски разлики во самата Русија.

Исто така, платите во Русија се предмет на флуктуации. Зависноста од енергетскиот сектор и цената на нафтата на светскиот пазар може значително да влијае на стабилноста и нивото на платите. Во продолжение ќе разгледаме колкави се просечните плати во Русија по професија, но имајте на ум дека нивото на платите може да зависи од голем број фактори.

Платите на занаетчиите во Русија

Во поголемите градови како Москва и Санкт Петербург, често има повеќе работни места за занаетчиите отколку во руралните области. Овие градови се средишта на стопанската активност и градежната индустрија, па затоа потребата од занаетчии е многу поголема.

Платите на занаетчиите исто така варираат и зависат од искуството, вештините и местото на работа. Во поголемите градови, платите имаат тенденција да бидат малку повисоки, но тоа често оди рака под рака со повисоки трошоци за живот. Во помалите градови и руралните области, платите може да бидат пониски, но трошоците за живот обично се пониски.

Ова се платите на занаетчиите во Русија според податоците на веб-страницата zarplan.com.

Електричар – 930 евра
Ѕидар – 780 евра
Фризер – 1300 евра
Водоводџија – 680 евра
CNC програмер – 1240 евра
Личен возач – 700 евра
Возач на автобус – 940 евра
Возач на виљушкар – 690 евра
Чистач – 600 евра
Касиерка – 510 евра
Кранист – 770 евра
Молер – 660 евра

Платите на медицинските работници во Русија

Во однос на платите, медицинските работници во поголемите градови имаат тенденција да имаат повисоки плати од оние во помалите градови. Платите зависат и од специјализацијата, искуството и полето на работа. Фармацевтите и специјалистите често имаат високи плати, додека медицинските сестри и техничарите се нешто помалку платени

Фармацевт – 720 евра
Возач на Брза помош – 520 евра
Анестезиолог – 900 евра
Стоматолог – 1040 евра
Нутриционист – 610 евра
Доктор по општа медицина – 830 евра

Плати во ИТ секторот

Платите во ИТ секторот во Русија варираат во зависност од вештините, искуството и полето на работа. Програмерите со искуство и специјализации како што се вештачката интелигенција и блокчејн често може да очекуваат астрономски високи плати.

Front-end програмер – 1800 евра
Тестер на софтвер – 1050 евра
Senior developer – 2400 евра
Senior programer – 2300 евра
Scrum master – 1300 евра
Систем администратор – 980 евра
Развивач на мобилни апликации – 1740 евра
SQL програмер – 1680 евра
PHP програмер – 1820 евра

Плати на угостителите во Русија

Угостителите во Русија често работат во променливи работни услови, особено за време на туристичката сезона. Сезонските варијации во бизнисот можат да влијаат на стабилноста на приходите, но и да обезбедат можност за зголемување на заработката за време на туристичките периоди.

Сомелиер – 870 евра
Рецепционер – 520 евра
Помошник келнер – 480 евра
Келнер – 600 евра
Главен готвач – 1100 евра
Помошник готвач – 480 евра
Шанкер – 650 евра

Минимална и просечна плата во Русија

Во Русија постои законски дефинирана минимална плата, која обично се зголемува секоја година. Минималната плата е поставена на ниво кое треба да обезбеди основни трошоци за живот на поединецот и неговото семејство.
Сепак, важно е да се напомене дека минималната плата во Русија обично не е доволна за пристојно живеење, особено во поголемите градови како Москва и Санкт Петербург, каде што трошоците за живот се значително повисоки. Според последните податоци минималната плата е 158 евра.

Од друга страна, просечната плата е значително повисока и изнесува околу 715 евра.

Која е цената на живеење во Русија?

Русија е огромна земја и трошоците за живот може да имаат огромни варијации во зависност од регионот. Додека платите во поголемите градови како Москва и Санкт Петербург имаат тенденција да бидат повисоки во споредба со другите региони, трошоците за живот се исто така значително повисоки. Од друга страна, трошоците за живот во руралните средини се значително помали, но и инфраструктурата е недоволно развиена.

Цените на становите во Русија

Цените за изнајмување станови во Русија варираат во зависност од локацијата, близината до центарот на градот, големината и распоредот на станот. На пример, гарсоњера во центарот на Москва би ве чини помеѓу 200 и 350 евра месечно, додека истата гарсоњера во руралните делови на Русија би можела да чини помеѓу 100 и 150 евра. Од друга страна, двособен стан во кој би можело да живее семејство би чинел од 400 до 600 евра во Москва.

Цената на храната во Русија

Цените на храната во Русија се значително пониски отколку во Европа. Генерално, храната може да биде прифатлива, особено ако се купи на локалните пазари и надвор од поголемите градски центри.

Ручек во поевтин ресторан – околу 5 евра
Лименка пиво во кафуле – 1,4 евра
Капучино во кафуле – 1,6 евра
Литар млеко – 0,7 евра
Леб – 0,4 евра
Пакување јајца – 0,8 евра
Килограм пилешко – 3,2 евра
Килограм јаболка – 1 евро
Килограм банани – 1,1 евро
Килограм компири – 0,4 евра
Лименка пиво – 0,7 евра
Кутија цигари – 2 евра

Транспортни трошоци во Русија

Русија е позната по релативно ниските цени на горивото во споредба со многу европски земји. Ова делумно се должи на значителното домашно производство на нафта и природното богатство што го поседува земјата. Затоа, цената на транспортот во Русија е значително пониска од цените во повеќето европски земји.

Автобуска карта за едно возење – 0,35 евра
Месечен билет за градски превоз – 22 евра
Такси по километар – 0,3 евра
Литар гориво – 0,6 евра

Негативни страни на живеењето во Русија

Иако Русија има многу атрактивни аспекти, важно е да се напомене дека има и одредени предизвици и негативни аспекти на живеењето во оваа земја. Некои од тие негативни страни вклучуваат:

 • Студена клима: Русија е позната по студените зими, особено во внатрешноста на земјата. Долгите и студени зими, со температури значително под нулата, може да бидат предизвик за луѓето кои не се навикнати на такви услови.
 • Бирократија: Руската бирократија може да биде комплицирана и бавна, што може да ги отежни секојдневните административни задачи како што се добивање визи, работни дозволи или справување со правни прашања.
 • Економска нееднаквост: Иако Русија има значителни природни ресурси, постои голема економска разлика помеѓу богатите и сиромашните. Ова може да резултира со ограничени економски можности за одредени сегменти од населението.
 • Корупција: Корупцијата може да биде проблем во некои сектори и на различни нивоа на власт во Русија. Ова може да го отежне бизнисот и да донесе чувство на неправда.
 • Јазик: Рускиот јазик може да биде предизвик за странски државјани кои не зборуваат или разбираат руски. Комуникацијата може да биде пречка во секојдневниот живот, особено во помалите градови и села.
 • Безбедност: Додека поголемиот дел од Русија е безбеден за патување и живеење, постојат региони со безбедносни проблеми, вклучувајќи политички немири и терористички закани.

Добрите страни на животот во Русија

Од друга страна, Русија нуди и голем број позитивни аспекти кои привлекуваат луѓе од различни делови на светот. Еве неколку добри работи за живеење во Русија:

 • Културно богатство: Русија има длабоко вкоренета култура со богата историја на уметност, литература, музика и театар. Љубителите на уметноста и културата можат да уживаат во посетите на музеи, опери и балети.
 • Разновидна природа: Русија е огромна земја со различни природни убавини, вклучувајќи прекрасни планини, езера, реки и шуми. Ова обезбедува многу можности за пешачење, риболов, скијање и други активности на отворено.
 • Образование: Русија има реномирани универзитети и високообразовни институции. Многу странски студенти доаѓаат во Русија за образование, кое често е достапно по пристапни цени.
 • Богата историја: Русија е дом на многу историски споменици и градови, вклучувајќи ги Санкт Петербург и Москва. Посетата на овие градови дава увид во богатата руска историја и архитектура.
 • Гастрономија: Руската кујна нуди различни вкусови, вклучувајќи традиционални јадења како што се борш, пелмени и блини. Исто така, Русија е позната по својата вотка и разни пијалоци.
 • Економски потенцијал: Русија е една од најголемите светски економии со значителни природни ресурси. Ова дава можности за вработување и деловни потфати.
 • Руско гостопримство: Русите се познати по нивната гостопримливост и подготвеност да ги пречекаат странците. Чувството на добредојде може да го олесни адаптацијата во нова земја.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија