Австралија нуди сезонски работни места за млади гости од странство

Австралиските власти ги повикаа младите туристи од странство да прифатат сезонски работни места во земјоделството и угостителството за време на посета на државата за да се ублажи недостигот на работна сила поради ширењето на инфекцијата со Ковид 19.

Премиерот Скот Морисон рече дека неговата влада се откажува од таксата за виза од 630 американски долари (453 американски долари) за сите патници и студенти кои ќе пристигнат во Австралија во следните 12 недели и ги охрабри да размислат за работа на сезонски работни места за време на посетата.

„Посетете ја целата земја и истовремено придружете ни се на нашата работна сила и помогнете ни во земјоделскиот сектор, угостителскиот сектор и многу други делови од економијата за кои оваа работа е клучна“, рече Морисон за време на телевизиската прес-конференција.

Официјалните лица пријавија 67 нови смртни случаи и речиси 80.000 нови инфекции до пладне денеска по локално време, а Западна Австралија се уште не обезбеди дневни бројки.

Вчера имаше 77 смртни случаи, најмногу од почетокот на пандемијата. Досега, 2.843 луѓе починале од инфекција со Ковид. Австралиските компании се најдоа во големи тешкотии поради големиот број болни работници и оние во изолација. Недостигот од работна сила го попречува закрепнувањето на економијата и предизвикува проблеми со снабдувањето, па големите малопродажни компании повторно го ограничија купувањето на основните потреби.

Се поголем број хоспитализации истовремено вршат притисок врз здравствениот систем. До вчера беа хоспитализирани 5.025 граѓани, наспроти 759 примени во болниците пред еден месец. Речиси 1,3 милиони случаи на инфекција, од вкупно 1,6 милиони, се идентификувани во последните две недели.

Во болниците во државата Викторија е воведена вонредна состојба, а медицинските сестри во Нов Јужен Велс протестираат поради недостиг на здравствени работници. 

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија