Дали невработеноста се смета при пензија во Германија?

И оваа тема дојде случајно. Пред некој ден седев со двајца познаници кои уредно се придржуваа на растојание од 1.5 метри додека разговараа за германска пензија. Конкретно, едниот од нив е невработен и го убедува другиот дека и ова време, односно времето поминато под Arbeitsamt, се брои за пензија. Па дали се брои? Што можат да очекуваат невработените?

Arbeitslosendgeld

Доколку сте невработени и примате Arbeitslosengeld (надоместок за невработеност), Arbeitsamt ви го плаќа и пензиското осигурување. Единственото нешто што се проверува е дали во последната година, пред да бидите невработени, плативте, односно моравте да платите за пензиско осигурување.

Значи, одговорот е да, но во помал износ.

Како во помал износ? Надоместокот за невработеност се добива од просекот на вашиот приход во изминатите 12 месеци и е приближно 65% од нормалната нето-плата. Од оваа сума, Arbeitsamt плаќа „само“ 80% од износот што вашиот работодавец вообичаено би го платил на вашето пензиско осигурување. Така се вршат плаќања, но тие се помали и на крајот даваат помал износ што на крајот предизвикува помала пензија.

Ако сакате да разберете како се пресметуваат пензиите во Германија, прочитајте го ова:

Тоа секако е добра вест. Во просек, една година помината во Arbeitsamt резултира со околу. 10 евра помала старосна пензија – што не е страшно.

Мислам дека не мора да се истакне дека ако немате право на Arbeitslosengeld, немате право ниту на пензиско осигурување.

Arbeitslosengeld II

Ако добиете Arbeitslosengeld II, ситуацијата е многу полоша за вас. Arbeitsamt сè уште го плаќа вашето пензиско осигурување, но врз основа на смешен месечен приход од 205 евра. Така, ако добивате една година Arbeitslosengeld II ја зголемува вашата старосна пензија за дури 2,17 евра!

Sperrzeit – време додека сте блокирани

Ако сами сте дале отказ или сте го потпишале раскинувањето на договорот без претходна најава (Aufhebungsvertrag), немате право на Arbeitslosengeld за првите 12 недели од невработеноста, и затоа вашето пензиско осигурување не се плаќа за тоа време.

Пензии и невработеност во Германија

Ако сте под 50 години, може да добивате Arbeitslosengeld 12 месеци. За стари лица ова е можно 24 месеци. Значи, теоретски, можете од Arbeitsamt директно во пензија ако имате мин. 63 годишна возраст.

И ова е тема во која има „но ако“. Не сакав да ги комплицирам работите, мислам дека овие неколку факти се доволни за некој што е заинтересиран за одговор. Доколку имате некое прашање, слободно контактирајте не!

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија