ЕВЕ КАКО ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ВО ШВЕДСКА ГОДИНАВА: Не е едноставен процес, но со соодветна подготовка и тоа е можно

Дали барате нов почеток? Ако размислувате за промена на кариерата, усвојување поинаков начин на живот или бркате доживотен сон, преселувањето во Северна Европа е насока што вреди да се истражи. Богатата историја, начин на живот и иновативната работна средина обезбедуваат плодна почва за оние кои сакаат нов почеток.

Без разлика дали сте привлечени од политиката, културата или желбата да го разберете скандинавското блаженство, Шведска е примамлив избор за сите заинтересирани за нордискиот регион.

Преселувањето во Шведска не е лесен процес, но со соодветна подготовка, тоа е остварливо.

Населението на Шведска неодамна за прв пат надмина 10,5 милиони, од кои 20 отсто се родени надвор од земјата. Повеќе од 24.000 американски граѓани веќе живеат во Шведска, вклучувајќи професионалци, студенти и шведско-американски семејства.

Дури и ако е можно, преселувањето во Шведска не е нешто на кое некој треба да брза. Скандинавскиот начин на живот не е за секого, па затоа е важно темелно да го истражите секој аспект на земјата пред да започнете со нуркање.

Планирајте патување од најмалку една седмица, надвор од вообичаената патека, за да добиете вистинско чувство за секојдневниот живот.

Реалности на животот во Шведска

Додека шведскиот може да биде предизвик за учење, широкото познавање на англискиот јазик кај Швеѓаните помага да се надминат јазичните бариери.

Сепак, приспособувањето кон шведската култура и поврзувањето со локалното население може да биде поголем предизвик за имигрантите. Учењето шведски е од суштинско значење за да напредувате во оваа област и да напредувате во вашата кариера.

Животот во Шведска е скап, особено во Стокхолм, а високите даноци доведуваат до скромни плати. Меѓутоа, жителите уживаат сеопфатен систем на социјална помош кој помага да се платат трошоците за образование и здравствена заштита. Семејниот живот е основна вредност во сите скандинавски земји, што ја прави Шведска одличен избор за воспитување деца.

Конечно, климата може да биде изненадување за оние од потоплите клими. Иако летата може да бидат пријатни, зимите се студени и снежни, со пократки дневни часови од ноември до јануари.

Одење во Шведска за Европејците

Членството на Шведска во ЕУ го олеснува преселувањето на граѓаните на земјите од ЕУ/ЕЕА. За да останете подолго од три месеци, ќе треба да се регистрирате кај даночните власти и да го докажете вашиот извор на приход.

За престој подолг од краткорочен, потребно е да се добие шведски матичен број. Ова е неопходно за сите практични работи, вклучително и отворање банкарска сметка, изнајмување или купување стан за живеење, па дури и одење во теретана.

Од Брегзит, британските граѓани повеќе не можат да го искористат овој поедноставен процес. Сите Британци кои се надеваат да се преселат во Шведска мора да ги следат упатствата за граѓаните на другите земји.

Преселба во Шведска за сите останати

Имиграцијата е сложена област со многу категории и исклучоци, па затоа е невозможно да се опфатат сите можности. Меѓутоа, во повеќето случаи, државјаните кои не се членки на ЕУ/ЕЕА ќе треба да добијат работна дозвола за да имаат право да престојуваат во Шведска.

За која дозвола сте заинтересирани, започнете го процесот со Шведската агенција за миграција.

За работна дозвола потребна е потврдена понуда за работа во форма на потпишан договор за вработување. Работата мора да нуди месечна плата од најмалку 27.360 шведски круни (2.630 долари) или плата што ги исполнува шведските колективни договори или стандардните индустриски стапки, доколку се повисоки.

Добивањето понуда за работа пред да дојдете во Шведска е голем предизвик, без оглед на вашите квалификации или искуство. Многу работодавци се природно скептични да вработат некој кој ќе треба да потроши многу ментална енергија приспособувајќи се на новиот начин на живот.

Лесно е за шведскиот работодавач да вработи не само шведски државјанин, туку и кој било граѓанин на ЕУ/ЕЕА. Тоа е круг од 450 милиони луѓе со кои треба да се натпреварувате.

Други начини за влез во Шведска се семејната имиграција и студиските дозволи. Семејната имиграција е процес за да им се придружат луѓето со блиски членови на семејството кои се шведски државјани или живеат во Шведска.

Ова ги вклучува луѓето кои се во брак или се во долгорочни врски со Швеѓани, или европски државјани кои живеат во Шведска. Дозволите за студирање се достапни за редовни студенти на шведски универзитет.

Шведската виза за барање работа

Воведена во 2022 година, дозволата за шведски барател на работа е дизајнирана да привлече професионалци од висок калибар во Шведска, кои инаку би можеле да бидат одбиени од тешкиот процес на имиграција. Дозволата е достапна за луѓе кои сакаат да ги истражат можностите за започнување бизнис во Шведска.

Сепак, постои важен предуслов за добивање на оваа дозвола, која е достапна за три месеци, но може да се продолжи на девет месеци.

Кандидатите мора да имаат барем магистерски студии, но вистинската пречка за многумина се финансиските барања. Апликантите мора да бидат способни да се издржуваат во текот на целиот период, кој ги покрива трошоците за живот и сеопфатното здравствено осигурување, вклучувајќи итна и медицинска репатријација.

Наоѓање место за живеење

Достапноста на становите е голем проблем во шведските градови, особено во Стокхолм. Многу новодојденци беа принудени да живеат далеку и да патуваат долги со воз до работа.

Општините одржуваат листи на чекање за станови за изнајмување и може да потрае долго време за соодветно сместување да стане достапно, па затоа е од суштинско значење да се регистрирате порано.

Искористете ја секоја помош од вашиот работодавец за наоѓање соодветно домување, дури и ако тоа првично значи плаќање повисоки трошоци за изнајмување. Ако тоа не успее, размислете да барате групи на Фејсбук во градовите дизајнирани да ги поврзат новодојдените со слободни работни места.

Постојан престој во Шведска

Иако работните дозволи треба редовно да се обновуваат, долгорочен престој во Шведска е можен за државјани кои не се членки на ЕУ/ЕЕА. Општо земено, по четири години поседување валидна дозвола за престој, постојан престој станува опција. Оваа дозвола му дава право на нејзиниот носител да живее и работи во Шведска на неодредено време, вклучително и пензионирање.

Конечно, постојните жители исто така имаат право да аплицираат за шведско државјанство, доколку сакаат.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија