Интеграционен курс во Германија и како да се пријавите

Integrationskurs во Германија е посебен вид на курс наменет за луѓе кои покрај тоа што не зборуваат германски, имаат потреба и од поддршка за разбирање на германската култура, начин на живот, обичаи, итн. Германците се грижат новодојденците успешно да се интегрираат во општеството.

За нас е важно дека ова е најповолниот начин да посетуваме на курс по германски јазик (повеќе за трошоците подолу).

Секој курс за интеграција се состои од два дела: курс за јазик и т.н. Orientierungskurs (курс за ориентација):

 • Курсот за јазик го сочинува најголемиот дел, трае 600 училишни часови и во него се учи јазикот во согласност со секојдневните теми (работа, училиште, воспитување деца, шопинг, слободно време, домување итн.) Покрај тоа, ние учиме да пишуваме писма, емаил, резимеа и слично. Курсот за јазик го опфаќа делот од нивото А1 до нивото Б1 и завршува со Deutsch-Test für Zuwanderer.
 • Ориентациониот курс трае 100 училишни часови и служи за изучување на основите на германскиот правен систем, историја, култура и вредности. Тестот завршува со Leben in Deutschland.

Пред да започнете со курсот, секој учесник мора да направи т.н. Einstufungstest за да се процени неговото знаење и да се постави почетно ниво што најдобро одговара на таа личност.

Повеќето учесници на курсот за интеграција посетуваат стандарден курс што се одржува секој работен ден. Постои и Intensiv Integrationskurs, наменет за луѓе кои сè уште имаат основно знаење и не им требаат 700 часа школување, но веќе имаат доволно знаење за да можат да присуствуваат на „брзата“ верзија. Intensiv Integrationskurs трае 400 + 30 училишни часови.

Покрај интензивен курс, постојат уште неколку специјални варијанти: курс специјално за жени, курс за луѓе кои не знаат да читаат и пишуваат, курс за родители, курс за млади … сето тоа е всушност иста работа, само темите кои се обработуваат на часовите се прилагодени на учесниците на курсот.

Кој има право да посетува Integrationskurs?

Теоретски – секој што треба да го подобри своето познавање на јазикот или своето познавање на Германија. Бидејќи многу кандидати спаѓаат во оваа категорија, ние нема да опишеме сè, туку само 2 вида што нè интересираат, а тоа се:

ЕУ граѓани и граѓани кои не се членки на ЕУ кои се дојдени во Германија по 2005 година.

 1. Граѓаните на ЕУ немаат право да посетуваат Integrationskurs. Но, ако треба да ги подобрите вашите јазични вештини или имате „посебна потреба за интеграција“, Бундесамтот за миграција и бегалци може да ви овозможи да посетувате курс доколку има слободни места.
 2. Граѓаните од земји што не се членки на ЕУ и кои се дојдени во Германија по 2005 година, имаат право да посетуваат Integrationskurs ако имаат дозвола за престој поради:
 • работа
 • семејство
 • хуманитарни причини
 • или ако имаат дозвола за долг престој или т.н. Niederlassungserlaubnis

Кога ќе добиете дозвола за престој од Ausländerbehörde, често добивате информации за обврската да посетувате Integrationskurs. Можете исто така да ја одложите / одбиете оваа обврска ако, на пример, не можете да најдете датум што ви одговара затоа што имате важна обврска. Често, при добивање на Arbeitslosengeld II, е задолжително да се посетува курсот за интеграција.

Трошоци за Integrationskurs

Секој час од курсот ве чини 1,95 евра. Ова значи дека курсот од 700 часа ве чини вкупно 1365 евра (секако помалку од „нормалниот“ курс). Оваа сума не морате веднаш да ја платите, туку можете да ја поделите на рати од 100 часа (195 евра). Ако успешно го завршите Integrationskurs и го положите тестот за јазик и тестот Leben in Deutschland, Bundesamt ќе ви врати 50% од парите.

Integrationskurs може да биде целосно бесплатен ако:

 • Добивате Arbeitslosengeld II
 • Добивате социјална помош
 • Се најдувате во особено тешка економска состојба што треба да ја опишете во формуларот

Ако добивате Arbeitslosengeld II или социјална помош, а патот до курсот е подолг од 3 км, исто така можете да побарате надомест на патните трошоци.

Ова е најповолниот начин да посетувате курс по германски јазик во Германија.

Како да се пријавите на Integrationskurs во Германија?

За да учествувате во интеграциите треба да се пријавите. Формуларот е на следниов линк:

Формулар за апликација за Integrationskurs

Во глобала тоа е се што треба да знаете за Integrationskurs во Германија. Доколку имате нејаснотии слободно обратете ни се на: [email protected] или директно преку нашата контакт форма.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија