Како да започнете бизнис преку интернет?

Анализирајќи ја изминатата година и економските трендови, на сите им е јасно дека и тука има губитници и победници. Верувам дека секој од нас може без двоумење да наведе неколку бранши на кои короната им донесе успех, како и неколку индустриски гранки на кои короната им донесе само проблеми.

Размислувајќи вака, не можам да не добијам впечаток дека онлајн компаниите, односно компаниите кои ја вршат својата најголема работа во виртуелниот свет без физички контакт со клиентот, го извлекоа подебелиот крај и преживеаја многу полесно, дури и напредуваа во изминатата година.…

Ова го велам затоа што имам искуство од мојата „работа“ и гледам кои соработници напредуваат, а кои се борат, а и затоа што и јас самиот имам онлајн бизнис (Емигрико е онлајн бизнис) што напредува без оглед на короната и степенот на Lockdown во кој се наоѓавме.

Верувам дека барем еднаш во животот, на многу луѓе им дошла идејата „Ќе почнам и јас онлајн бизнис“. Дефинитивно би ве охрабрил – мислам дека има огромен неискористен потенцијал!

Како можете да започнете сопствен бизнис преку интернет? Што можете да направите и кои се основните работи што треба да ги имате за да започнете? Ќе се обидам да дадам краток увид од моето искуство и неколку почетни чекори што можат да ве упатат во вистинската насока. Ајде.

Зошто да започнете онлајн бизнис ?

Како и секогаш, започнете со „зошто“. Можеби имате идеја и долго размислувате да ја претворите во реалност. Можеби имате некој талент или вештина што сакате да ја споделите со светот. Можеби сонувате за нешто свое што ќе ја замени денешната „нормална работа“, или сакате да заработите дополнителен приход од страна.

Без оглед што е тоа што ве мотивира, сето ова може да се постигне. Повторно, за да проверите дали оваа ваша идеја има смисла, одговорете на овие 4 прашања:

  • Дали можам да понудам решение за проблемот што го имаат значителен број луѓе?
  • Дали можам да понудам решение што вреди да се купи, кое носи поголеми придобивки од инвестирањето?
  • Дали луѓето се подготвени да платат за тоа решение?
  • Може ли да најдам клиенти за моето решение?

Идеално би било сите 4 одговори се „ДА“. Се разбира, нема да правите истражување на пазарот за да бидете сигурни во одговорите. Обидете се да ја погледнете поголемата слика и не грижете се ако бидете во можност детално да одговорите на сите прашања. Ова е само тест за разум, нема смисла да започнете бизнис каде што сте сигурни дека еден од одговорите е „не“.

Како можам да работам онлајн?

Откако ќе знаете зошто и што сакате да направите, можете да размислите за видот на вашата работа. Она што сакате да го понудите на светот можете да го направите на неколку начини. Еве ги главните типови на онлајн бизниси во светот:

Блогирање

Пишувате блог – со надеж дека вашата содржина ќе биде корисна и интересна за некого. Кога имате доволно сообраќај, можете да размислите за монетизација на тој сообраќај преку реклами, спонзорирани статии и слично.

Affiliate Marketing

Пишувате спонзорирани написи или рецензии на производи. Овие производители ви нудат провизија за секоја продажба направена преку вас. Еве еден кој верувам дека многу добро заработува правејќи споредби на машини за кафе: https://www.coffeeness.de/kaffeemaschine-test/

Апликации

Релативно едноставна идеја, но потребно е многу знаење. Развивате апликации што ги продавате подоцна.

Coaching/Tutoring

Понудете курсеви, часови од одредена област. Ова е одлична идеја за некој кој има вештина што може да се пренесе преку интернет. На пр. Курс по германски јазик, математика … онлајн.

Designer/Developer

Ако имате познавање за веб или графички дизајн, или ако имате технички вештини што можете да ги понудите на некого тоа можете лесно да го направите тоа преку интернет.

Пишување, фотографија

Дали сте страстен писател и пишувате интересни текстови? Или сте талентиран фотограф? Можете да ја понудите вашата дарба преку интернет – директно на клиентите.

Online Shop

Релативно едноставно – продавате нешто преку интернет.

Специјални услуги

Можете да понудите различни професионални услуги за клиенти од целиот свет. Пример што во моментов е во тренд е виртуелниот асистент. Вие го правите она што го прави асистентот / секретарот и ја вршите административната работа за клиентите.

Youtube ѕвезда

Слично на блогирањето, само во видео формат. Мислам дека ова е едно од потешките занимања и ми е смешно колкумина го гледаат како нешто лесно и едноставно.

Верувам дека има многу други популарни типови на онлајн бизниси, но овие се главните и се доволни за почетна ориентација. Запрашајте се – што ви се допаѓа? Што претпочитате да правите? Да пишувате, да бидете креативен? Дали правиш точно една услуга за некој друг? Да се ​​вклучите во програмирање и техничка работа?

Што ви е потребно за да започнете?

Како и во реалниот живот, мора да имате локација од каде ќе ја вршите работата. Во реалниот живот, тоа е вашата продавница, работилница, паб или друго место за деловна активност. Пандан на ова во виртуелниот свет е веб – страница. Веб – страницата е ваша компанија. Веб -страницата е прозорец на вашиот бизнис во светот и канал преку кој луѓето ќе стапат во прв контакт со вас или ќе купуваат од вас ако е онлајн продавница.

Се разбира, постојат страници на Фејсбук, канали на Инстаграм и некои алтернативни веб – страници што се бесплатни и многу полесно да се направат. Сепак, јас сум на мислење дека веб – страницата е основа и дека сите други канали служат за зголемување на нејзиниот дофат и влијание. На крајот на краиштата, веб – страницата ви припаѓа само вас, а не на Цукенберг или на некој друг.

За да креирате веб – страница ви требаат:

Домеин

Домен е името на вашата веб -страница. www.emigriko.mk е мојот домен. Можете да го купите или изнајмите вашиот домен. Еве неколку страници каде што можете да видите кои домени се достапни и да ги купите истите:

https://www.united-domains.de/domain-kaufen/

https://www.strato.de/domains/domain-kaufen/

Hosting

Хостинг е услуга за “стартување” на вашата веб – страница. Вашата веб – страница и нејзината содржина мора да се чуваат некаде и некој мора да ја обезбеди услугата за чување и прикажување. Оваа услуга ја обезбедуваат хостинг компании. Еве неколку даватели на хостинг во Германија:

https://www.hosteurope.de/

https://www.webgo.de/

Хостинг компаниите обично нудат и услуга на сервер за е-пошта, безбедност, итн.

Веб страна – содржина

имате име и локација, само недостасува содржина. Постојат безброј начини на кои некој може да направи веб – страна. Од професионални дизајнерски агенции, хонорарни преведувачи, до едноставни решенија на интернет со кои можете сами да направите нешто.

Лично, користам WordPress каде што за почеток најдов бесплатна тема и потоа сам ја уредив. WordPress ви дава можност да изберете од милион теми и администраторски пристап преку кој можете да ја уредувате и персонализирате вашата веб -страна. Ова може да биде многу едноставно но може да влезете во области со голема сложеност кои бараат исклучително знаење за веб дизајн и програмирање. За почеток, упатствата и објаснувањата од интернет можат да ви помогнат, но немојте да се залажувате – тоа е многу работа и не е многу „лесно“.

Содржини, текстови и слики

Покрај темата и изгледот на вашата веб -страна, таа исто така треба да има содржина, слики, текстови, видеа…

Сликите се релативно едноставни. Еве една страница каде што можете да најдете бесплатни слики што можете да ги користите без ограничувања:

https://unsplash.com/

Бидете внимателни кога користите слики од други извори. Јас лично добив тужба од некој мангуп пред една година бидејќи наводно користев негова слика. Оваа тужба ја решив преку адвокат за 180 евра. Не е пријатно, затоа држете се до проверени извори.

Обрнете посебно внимание на текстовите. Не само што треба да бидат пријатни и корисни, тие исто така мора да бидат оптимизирани. Ова скокнува на следната точка…

SEO – оптимизација на текст

За да може некој да ве најде на интернет, пребарувачот на Google прво мора да ве рангира. Во идеален случај потенцијалниот купувач треба лесно да ве најде веднаш штом ќе го внесе во пребарувачот на што вие го правите.

За да може Google да ги рангира вашите текстови, вашата страница мора да биде оптимизирана. Идејата SEO за оптимизација е едноставна, но процесот е многу сложен. Ако можете, имате искуство или некој што го разбира ова од почетокот на пишување текстови, погрижете се да оптимизира. Ако не сте во можност веднаш да се справите со тоа, не грижете се, направете се друго, а текстовите и остатокот ќе се подобри подоцна.

Социјални мрежи, реклами и слично

Не е неопходно за почеток. Се разбира, колку е поголем вашиот опфат на социјалните медиуми, толку е подобро за вашиот бизнис преку интернет и колку побрзо започнете да работите на маркетинг, толку подобро. Бидејќи веќе имате многу работи што треба да ги направите и кои имаат приоритет, на ова ќе се осврнам подоцна.

Сите овие предмети содржат безброј други ситници што се појавуваат порано или подоцна. Мислам дека би било збунувачки да започнеме со набројување и објаснување веднаш. Ова се основите, а остатокот чекор по чекор.

Ова беше краток вовед во можностите за бизнис преку интернет. Верувам дека многумина имаат идеја и размислуваат да го направат овој чекор, но не се сигурни што им треба на сите и како да започнат.

Се надевам дека оваа статија ви помогна и ви ги даде првите неколку чекори што можете да ги направите. Многу други работи ќе дојдат сами по себе и со решавање на проблемите сами ќе научите многу повеќе отколку што знаете сега. Од мое искуство, бидете подготвени да инвестирате време и да научите многу. Паричната инвестиција за доменот, хостинг итн. е занемарлив.

Ако веќе имате конкретно прашање или сте заглавени на одреден чекор, слободно контактирајте ме и ќе се обидам да ви помогнам.

На сите што ќе се осмелат да пробаат има посакувам многу среќа и успех.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија.

Македонци во Германија

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија.