Прво платете си себеси

„Pay yourself first“ е една од најчестите фрази што ќе ги слушнеш во областа на управувањето со личните финансии.

Толку едноставен, ефективен, а сепак занемарен концепт кој ви помага да ги доведете во ред вашите финансии. Што всушност значи ова и како може да ви користи „Прво платете си себеси“?

Во секоја голема промена, без разлика дали е поврзана со здравјето, исхраната, учењето, а со тоа и личните финансии, клучно е да бидете доследни и да размислувате долгорочно.

Вистински резултати не се постигнуваат со 3 добри тренинзи туку со илјадници и илјадници добри, лоши, катастрофални. Вистинските резултати не се постигнуваат со прескокнување на еден оброк, туку со намалување на секој оброк секој ден.

Истото и со финансиите. Ако сте направиле буџет (предлагам да започнете со тоа – прочитајте овде како да направите буџет), верувам дека ви остануваат пари што може да се заштедат или инвестираат (прочитајте овде како почнав да инвестирам во Германија).

Е сега каква врска има „Прво платете си себеси“ ако сум одлучил да штедам или да инвестирам?

Pay yourself first е тактика со која исто како на 1, 2 или трети во месецот ти земаат пари за стан, струја итн. погрижете се вашите заштеди да се „симнат“ од вашето конто или да инвестирате автоматски. Со самото тоа, освен вие ако не и кажете на банката да не става пари на штедната книшка или да не инвестира автоматски секој месец нема да заборавите да го направите тоа секој месец. Прво плаќате „за себе“, сметките, трошоците и од другото живеете. А не да живеете, па од остатокот да се обидете да заштедите – што не функционира.

Како да почнете да си паќате прво себеси?

Прво одлучете што сакате, да штедите или инвестирате.

Второ, најдете начин да заштедите или да инвестирате автоматски. Ако се работи за заштеда – можете да креирате друга сметка и траен налог со кој се префрлаат пари на таа сметка секој месец. Кога станува збор за инвестирање, најдете можност редовно да подигате пари од вас, или сами да ги плаќате редовно. Не можам да нагласам колку е важно да бидете сигурни дека сè ќе се прави автоматски, и по можност 1-2 дена откако ќе ја добиете платата.

Јас лично го правам токму тоа и веќе скоро 3 години не ја пропуштам ратата што ја инвестирам во Moneyfarm (за тоа пишав овде). Без автоматизам, верувам дека се ќе паднеше во вода одамна.

Како што е кажано, ова е едноставен, но многу ефикасен концепт кој, кога ќе го започнете мудро, ве следи на долг рок и со кој повеќе не треба да се грижите дали и колку ќе успеете да го тргнете на настрана.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија