10 високоплатени професии кои можете да ги работите и без факултетска диплома

Често, преземањето значаен чекор во кариерата значи враќање во училишните клупи. Но, со оглед на астрономските трошоци за високото образование и временскиот ангажман потребен за факултет, не е изненадување што многу луѓе бараат начин да се истакнат без диплома.

Факултетот останува најдобриот начин да го подобрите вашиот потенцијал за заработка, но новите податоци покажуваат дека за многу високоплатени работни места не е потребна диплома.

Best Life издвојува некои од овие професии:

10. Работник во служба за корисници

Поставувањето прашања, решавањето на предизвиците и честопати делувањето како лице на компанијата ги прави претставниците за поддршка на клиентите клучни работници, а нивниот надомест често ја одразува важноста на нивната улога.

Во САД нивниот приход се движи од 52.200 до 71.700 долари.

9. Графички дизајнер

Ако имате уметничка дарба и технички способности, може да се видите себеси во кариера на графички дизајнер.

Луѓето кои работат на ова поле, според податоците за САД, во просек заработуваат помеѓу 58.130 и 97.850 долари.

8. Организатор на настани

Планерите на настани осмислуваат и реализираат незаборавни искуства за клиентите и нивните гости. Тоа е креативна улога која многу луѓе ја сметаат за особено исполнувачка.

Во САД организаторите на настани можат да заработат помеѓу 60.759 и 101.000 долари.

7. Инфлуенсер

Да се ​​стане влијателен човек на социјалните мрежи може да биде профитабилен потег во кариерата. Податоците покажуваат дека инфлуенсерите имаат потенцијал за заработка од 65.098 до 104.100 долари. Сепак, треба да се напомене дека многу луѓе кои се обидуваат да успеат на ова поле работат дополнителни работи за да ги покријат трошоците.

6. Менаџер на социјални мрежи

Да се ​​биде менаџер на социјалните мрежи значи воспоставување и промовирање на онлајн присуството на одреден бренд. Со барање вработување преку компанија, можете да го елиминирате финансискиот ризик со кој се соочуваат инфлуенсерите, но сепак да извршувате слична работа и да користите слични вештини.

Менаџерите на социјалните мрежи во САД имаат потенцијал за заработка помеѓу 64.370 и 113.000 долари.

5. Виртуелен асистент

Работата на виртуелниот асистент може да се промени додека трепнете: еден момент сте книговодител, координирате важна испорака или организирате патување, а следниот момент пишувате блог пост или промовирате настан на социјалните мрежи.

Од оваа професија во САД се заработува помеѓу 74.660 и 123.180 долари, а најголемата поволност е работата од далечина. Ова е најбараната работа на листата.

4. Креатор на содржина на онлајн платформи

Следно на листата е креатор на содржина. За да заработите пари во оваа улога, ќе треба да ја привлечете онлајн публиката со едукативна или забавна содржина.

Податоците покажуваат дека креаторите на содржини во САД можат да заработат помеѓу 115.730 и 128.500 долари.

3. Маркетинг специјалист

Полето на партнерскиот маркетинг постои уште од крајот на 80-те, но се зголеми со подемот на социјалните медиуми. Податоците покажуваат дека оваа улога е трета најплатена работа меѓу луѓето без факултетска диплома, со потенцијална заработка која се движи од 72.620 до 142.450 долари.

Едноставно проширете ја вашата платформа, поврзете се со брендовите што сакате да ги промовирате и заработете провизија за секое купување што го поттикнувате.

2. Фриленс писател

Ова е привлечна работа која нуди флексибилност, можност за работа на далечина, креативно изразување и, како што можеби претпоставувате, висок потенцијал за заработка. Фриленс писателите заработуваат просечна плата помеѓу 60.990 и 156.000 долари во Соединетите Американски Држави.

1. Професионален гејмер

Прво место на листата на високоплатени работни места за кои не е потребна факултетска диплома е улогата на стример. Со играње и пренос во живо на вашите омилени видеоигри, излегува дека можете да заработите помеѓу 136.470 и 170.000 долари годишно преку донации, соработки со брендови, продажба на стоки и други извори.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија