Пасивни приходи од интернет – Како да ги oстварите?

Ако редовно го читате мојот блог, знаете дека често го спомнувам поимот пасивен приход. Бидејќи луѓето често погрешно го толкуваат концептот за пасивен приход од интернет, денес ќе се обидам да ви го објаснам целосно и да ви покажам како можете да направите пасивни приходи на интернет.

Постојат многу начини да заработите пари онлајн, но генерирањето пасивен приход треба да биде крајната цел на секој од нас.

Нон стоп ми се прикажуваат разни огласи од „интернет“ гуруа кои ветуваат пасивни примања со само 15 минути работа дневно, ви ги покажуваат своите големи куќи, скапи коли и слично.

За жал, сликата често е поинаква, тоа се изнајмени куќи, изнајмени автомобили и слично. И тие заработуваат од вас кога ќе им ги купите курсевите, а всушност повеќето од нив немаат направено ништо онлајн, освен што научиле добро да се рекламираат и да продаваат приказна.

Секогаш се трудам да бидам објективен и реален, дури и кога знам дека некого ќе разочарам. Сè што сакам е да ви го покажам реалниот свет на заработката од интернет, за да не се доведете во заблуда – и да завршите разочарани.

Што е пасивна, а што активна заработка?

Пасивен приход е кога по еднаш завршена работа заработувате приход во следните неколку месеци или години . Тоа значи дека ќе заработуватењ пари за таа еднаш завршена работа дури и кога спиете.

Од друга страна, активна заработка е кога добивате плата за работа само во моментот кога ќе го направите тоа. Би рекол дека повеќе 90% од луѓето остваруваат активен приход.

Погледнете неколку примери во табелата подолу за подобро да ја разберете разликата помеѓу активниот и пасивниот приход.

Пасивна заработкаАктивна заработка
Инвестирање во инвестициски фондови – инвестирајте пари и остварувајте профит од неколку % секоја годинаПравите производ кој го продавате.
Напишете статии на блог, тоа ќе ви донесе приход во следните неколку години преку реклами и партнерски маркетингРаботиш како пожарникар и земаш плата секој месец
Направете туторијал и продавајте го на Udemy.Ти ја миеш колата и добиваш пари само кога ќе ја испереш
Направете дигитален производ и тој производ ќе ве заработка некое времеВие креирате веб-страници – кога ќе ја завршите веб страната, добивате пари за завршената работа
Изнајмувате недвижен имот – добивате кирија секој месецВозите такси, добивате пари откако ќе ја завршите вожњата.
Примери за пасивна и активна заработка

90% од луѓето имаат активен приход

Пасивен приход речиси никогаш не се учи на училиште (барем колку што знам). Целта на училиштето е да не направи квалитетен работник (активен приход).

Веројатно се сеќавате на она: поминете со добри оценки, запишете се на факултет и завршете го и најдете добро платена работа.

Да разјасниме, нема ништо лошо во тоа, но она што треба да го знаете е дека на овој начин ќе мора активно да го заработувате секој денар. Ако не работиш еден месец, нема да имаш приход.

Јас самиот работам работа каде што остварувам активни приходи, но целта ми е да остварам што повеќе пасивни приходи за да имам одредена финансиска сигурност.

Како да остварите пасивен приход преку интернет

Можете да заработите пасивни приходи преку интернет на неколку начини, а најдобро е ако користите неколку од овие начини истовремено за да постигнете најдобар можен пасивен приход.

Моја препорака за сите, особено за почетниците, е да основаат профитабилен блог, кој според мене е најдобриот начин за пасивни приходи на интернет.

1. Започнете свој блог

Како што веќе напишав погоре, според мое мислење, блогот е најдобриот метод за генерирање пасивен приход на Интернет. Најголемата предност на блогот е тоа што можете да пишувате буквално за секоја тема за која сте заинтересирани или за која имате интерес, и можете да заработувате пасивен приход со секоја од нив.

Статиите напишани на вашиот блог можат да ги читаат луѓето во секое време од денот, за да можете да заработите пари.

Тука прочитајте други начини како да остварите пасивни примања

Некој кликнува на affiliate линк и купува производ додека вие спиете, а вие сте направиле провизија, истото важи и за прикажување реклами.

Зошто блогот е моја препорака број 1?
Можете да го монетизирате вашиот блог на многу различни начини – партнерски маркетинг, прикажување реклами, продажба на сопствени производи (физички и дигитални) итн.

Во зависност од темата на блогот, статија напишана еднаш може да носи приход до 5 години. (Ако темата е евергрин – нон-стоп популарна тема).

2. Отворете канал на YouTube

Слично на блогот, еднаш креираното видео на YouTube може да ви донесе пасивен приход долго време.

Најмногу ќе заработувате пасивен приход со канал на YouTube преку прикажување на реклами на вашите видеа. Откако ќе влезете во програмата за партнерство на YouTube, ќе можете да прикажувате реклами на вашиот канал.

Во зависност од темата на вашиот канал на YouTube, генерално може да заработите помеѓу 2-10 долари за секои 1000 прегледи. (на пример, каналите на англиски јазик заработуваат многу повеќе пари од рекламирање отколку каналите на македонски).

3. Инвестирајте пари во инвестициски фондови

Ова е малку поинаков начин на пасивен приход и функционира така што парите ги вложувате во одредени индексни фондови, а остварувате профит на годишно ниво.

Во зависност од индексот во кој инвестирате и колкав бил придонесот на тој фонд, ќе зависи и вашата заработка.

Некои од најдобрите фондови, како што е S&P 500, во последните 10 години генерирале профит од над 10% годишно. Ова значи дека сте инвестирале 1.000 долари и сте имале 1.100 долари на крајот на годината – и не сте направиле ништо.

Видете го примерот на сликата погоре, ако инвестирате 100 долари секој месец во фонд кој прави 10% профит секоја година, по 20 години, ќе имате речиси 70.000 долари, а вашата вкупна инвестиција ќе биде само 24.000 долари. Тоа значи дека ќе остварите околу 46.000 долари нето добивка.

4. Направете дигитален производ или туторијал

Друг одличен начин да направите пасивен приход онлајн е да креирате сопствен дигитален производ или туторијал, кој подоцна ќе го продавате онлајн и ќе заработите пасивен приход.

На пример, разбирате Photoshop и креирате курс преку кој ги учите почетниците основите на Photoshop.

Го ставате тој курс на страница како Udemy, и секогаш кога некој ќе го купи тој курс, вие заработувате пасивен приход. Истиот тој курс ќе може да биде релевантен во следните 3-5 години без никакви проблеми и да генерира приход за вас цело време.

Се разбира, не сте ограничени на 1 курс или 1 дигитален производ, можете да создадете 10, 20 или 50 од нив – само замислете го потенцијалот за заработка!

ВАЖНО: Без многу работа нема пасивни приходи

Пред да започнете со акција, треба да објаснам неколку работи. Не постои работа каде што лежиш и земаш плата – тоа мора да ти е јасно. Дури би рекол дека нема вистински пасивен приход.

Немојте да мислите дека не мора да работите за пасивни приходи. Претходно ги спомнав тие „лажни“ гуруа, сите тие промовираат дека пасивен приход е возможен со малку или без работа. Па, тоа не е вистина.

За да се направи квалитетен пасивен приход потребно е многу работа и ќе биде потребно време пред да ги видите резултатите.

Ова е една од главните причини зошто многу луѓе се откажуваат и на крајот секогаш се враќаат на активните методи за заработка.

Сите претпочитаат да земаат плата веднаш за сработеното, но на тој начин секогаш ќе треба да работите, а за да заработите повеќе пари ќе треба да работите по 12 часа секој ден.

Погледнете едно од моите омилени видеа на интернет, каде Гери Вајнерчук објаснува што е пасивен приход. Накратко, тој објаснува дека навистина не постои такво нешто како целосен пасивен приход – но она што тој сака да го каже е дека не можете да заработите пасивни приходи доколку не вложите многу работа и труд!

Целта на пасивниот приход не е да лежите, туку да заработувате пари додека спиете, патувате, поминувате време со семејството и слично.

За да го одржите вашиот пасивен приход, сепак треба да продолжите да работите на бизнисот, но ќе треба да работите многу помалку отколку што работевте на почетокот.

Да земеме блог на пример – пишувате статии и почнувате да заработувате пари. Меѓутоа, ако целосно престанете да пишувате статии, по некое време, вашиот блог повеќе нема да носи толку многу профит, а вашиот пасивен приход ќе се намали. Секогаш треба да го зголемувате вашиот бизнис и да го зголемувате вашиот профит.

Сватете ја заработката од интернет како вистинска работа!

За да успеете да остварите пасивен приход преку интернет, мора да ја третирате вашата интернет работа како вистински бизнис.

За да станеш успешен, треба многу да учиш и да работиш многу. Во спротивно, нема да заработувате пасивен приход.

На пример, создавам содржина на мојата втора веб страна 3 веќе околу една година и почнав да остварувам пасивни приходи само во последните 4 месеци.

Вложувам многу труд и време, но знам дека ќе се исплати, вистинските резултати не доаѓаат преку ноќ.

Нема кој се збогатил преку ноќ!

Едноставно, тоа не е можно, замислете го на пример Бил Гејтс, па тој спиел во својата канцеларија со денови за да може да работи што повеќе и што подолго, а еве, денес е еден од најбогатите луѓе на светот.

Пасивниот приход не е краток пат до богатење, пасивниот приход ви дава можност да изберете кога и колку ќе работите, но мора да работите!

Не чекајте – започнете го вашиот онлајн бизнис

Не чекајте подобри денови, подобри денови се денес. Колку побрзо го започнете вашиот онлајн бизнис (блогирање, youtube или што и да е), толку побрзо ќе можете да генерирате пасивен приход.

Јас почнав да заработувам онлајн кога бев помлад, но потоа престанав на неколку години на сила на околностите, сега би дал сè за да можам да го вратам времето назад и да почнам уште порано – но на крајот на краиштата, никогаш не е доцна!

Акцијата е она што ќе ве доведе до успех, па дури и ако згрешите, подоцна ќе научите и ќе се подобрите.

Најважниот чекор е да почнеш и да не се откажуваш, ќе треба да чекаш за реални резултати некое време, но кога ќе почнеш да заработуваш, ќе се каеш што не си почнал порано (исто како мене 🙂 ).

Најчесто поставувани прашања

Може ли да заработам пасивен приход без работа?
Не можете, за да заработите пасивен приход, треба да вложите време и работа, за подоцна да уживате во резултатите.

Дали треба да продолжам да работам кога ќе почнам да генерирам пасивен приход?
Ако сакате вашиот пасивен приход да трае, никогаш нема да престанете да работите на вашиот бизнис. Колку повеќе работите, толку повеќе пари ќе заработувате преку пасивни приходи.

Зошто изнајмувањето недвижен имот е пасивен приход кога треба да вложувам пари во мебел, покриви и слично?
Како што кажав, за пасивни примања треба да работиш нон-стоп, па дури и да не се инвестирате само труд, туку и пари. Целта на пасивниот приход не е да не инвестирате или да не работите, туку да не работите активно за тие пари.

Кога е предоцна за пасивни приходи?
Никогаш, без разлика колку години имате, секогаш можете да го започнете вашиот интернет бизнис и да започнете да остварувате пасивни приходи, дури и ако сте веќе во пензија.

Кога можам да очекувам резултати?
Зависи од работата што ја работиш, со блогирање и Youtube можеш да ги очекуваш првите резултати после 6-8 месеци континуирана работа.

______________

Ако ви се допадна оваа статија, слободно споделете ја со вашите роднини и пријатели, верувам дека многу луѓе се заинтересирани за тоа што е пасивен приход и како да го остварат онлајн.

Доколку имате прашања, слободно контактирајте ме преку коментари, или директно на e-mail [email protected], ќе се потрудам да ви помогнам за секое прашање поврзано со заработка на интернет.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија