Купив кола на финансирање во Германија, сега сакам да се ослободам од неа

Во последните неколку недели ми беше поставено неколку пати истото прашање. Тоа прашање е:

„Купив автомобил на финансирање и сфатив дека погрешив. Може ли да го вратам тој автомобил и што да направам за да се ослободам од него?

За разликата помеѓу автомобил на финансирање или лизинг напишав овде. Овде ќе најдете доволно информации за да одлучите дали купувањето автомобил на овој начин е најдобриот избор за вас.

Прво да резимираме: Ако сте купиле автомобил за финансирање (финансирање, отплата, кредит) сте договориле за:

  1. Цената на автомобилот
  2. Рок на отплата
  3. Каматата

… И неколку други работи што можат да се променат (на пр. начин на отплата).

Едноставно, со вашето купување продавачот сака провизија за автомобилот, банката бара провизија за кредитот, а вие се согласувате со тие работи и договарате рок во кој ќе ги платите тие две провизии.

Може ли да го вратам автомобилот пред да го платам целосно и на продавачот и на банката?

Накратко – не.

Купивме автомобил од 10.000 евра и договоривме отплата за 4 години. По 4 години автомобилот и каматата од 2000е ќе бидат исплатени. Значи колата не чини 12.000 евра.

Во моментот кога го купивте автомобилот, го потпишавте договорот. Договор во кој велите дека ќе земете 10.000 евра од банка и најдоцна за 4 години ќе вратите 12.000.

По купувањето, во рок од неколку дена, банката ќе плати 10.000 евра на дилерот на автомобили. Така, неговата работа со вас е завршена. Планираната заработка на банката е 2.000 евра.

Банката, за разлика од лизингот, баш и не се грижи што правите со автомобилот. Што се однесува до нив, можете истиот ден да ја искршите колата, или да ја позлатите. Ги интересираат парите + каматата што ги должите и кои сте ветиле дека ќе ги вратите. Поради оваа причина, не можете да го вратите или да направите нешто значајно со автомобил купен на кредит ако не сте го платиле целосно.

Од каде оваа идеја за враќање на автомобилот?

Кај сите кои ми се јавија ја забележав истата „цака“.

Купиле автомобил и продавачот рекол дека можат да ја финансираат колата, да ја намалат месечната рата со земање на висока Schlussratе (последна рата). А потоа пред последната, највисоката рата, тој автомобил го враќате.

Нема да може. Запомнете, банката ги сака сите ваши пари, тие не се заинтересирани за вас или вашиот автомобил. Што се однесува до финансирањето, треба да ја платите целата кола и каматата (да цела, не само делот за лизинг), без разлика што некој ви кажал или ветил.

Какви можности имам:

  1. Исплатете ја колата до крај

Стиснете заби и отплатете ја колата до крај. Ако сте договориле финансирање без Schlussrate (последна рата), тогаш веројатно сте имале намера да го направите тоа. После тие неколку години колата е твоја и немаш повеќе кредит.

Ако сте ја договориле последната рата (која често е голема), ова може да дојде како ладен туш. Сфаќањето дека по неколку години отплата ќе треба да платите сè одеднаш или повторно да позајмите за да го платите заемот за истиот автомобил повторно на неколку години, секако не е она што го очекувавте. Но, повторно, тоа е опција.

2. Исплатете го автомобилот па продадете го

Кога сакав да се ослободам од мојот поранешен автомобил, го направив токму тоа. Едноставно, контактирав со банката која ми го даде заемот (во мојот случај тоа беше Фолксвагенбанк) и ги прашав колку уште должам. Кога ми кажаа, им реков да ми испратат понуда бидејќи сакам се веднаш да вратам. Тие тоа го направија и јас се оддолжив (ќе го платиш долгот и сите камати што сите камати што треба да ги платиш како да го отплаќаш до крај).

Во тој момент ми престана кредитот, колата беше моја и ги добив сите документи што беа кај нив, без кои не можете да ја продадете колата.

Веднаш потоа го продадов тој автомобил, па дури и направив мал профит.

Ако ова е интересна алтернатива за вас, бидете свесни дека треба да соберете, или на друг начин да најдете пари за да го исплатите автомобилот. Можеби некој е подготвен да ви позајми пари што би ги вратиле по продажбата.

3. Обидете се да се договорите со продавачот

Банката ги сака своите пари, а продавачот сака да заработи. Најдоброто на што можете да се надевате е дека продавачот ќе сака да го купи автомобилот од вас предвреме. Со тие пари ќе го платиш долгот, а потоа ќе му ги дадеш останатите документи на продавачот.

Шансите за ова се најголеми ако продавачот види дека може повторно да заработи на тој автомобил или ако му ветите дека ќе му донесете нова заработка (на пример, повторно ќе купите автомобил од него или ќе му најдете купувач).

Во секој случај сметајте дека ќе бидете во загуба.

Ова е опширен одговор на често прашање. Се надевам дека не се препознавте во оваа ситуација, а ако се препознавте, видовте дека не пропадна се и дека имате начин повторно да се „извлечете“.

Памет во главата и внимавајте што потпишувате.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија